Eski Camii - Edirne

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Eski Cami içeriden görünüm
Temel bilgiler
İnanç İslam
Mimari
Tamamlanma yılı 1414
Özellikler
Eski Camii Dış Duvarı'nda Allah yazısı

396px-Eski_Cami_Ic_Mekan.jpg

Eski Cami, Osmanlı tarihinde Fetret Devri diye anılan dönemde Emir Süleyman Çelebi ( I. Rumeli Sultanı ) tarafından 1403 yılında inşaasına başlanılmış, Sultan Mehmed Çelebi tarafından (1414)'da tamamlanmış Edirne camisidir. Edirne'de zamanımıza ulaşmış ilk orjinal abidevi yapı olarak da bilinir. Osmanlı Padisahlarından II. Ahmet ve II. Mustafa’ya bu camide Kılıç Kuşanma törenleri yapılmıştır.

1749 yılında yangından, 1752'de de depremden zarar görmüş; Sultan I. Mahmud devrinde tamir ettirilmiştir. 1924-1934 yıllarında tekrar esaslı bir tamirden geçmiştir. Caminin yan kapısı üzerindeki kitabeden mimarının Konyalı Hacı Alâaddin, kalfasının da Ömer ibn-i İbrahim olduğunu öğreniyoruz.
396px-Dcp7323-Edirne-Eski_Camii_Allah.jpg


Eski Cami

II. Murat döneminde Edirne’ye gelen ve Camiye girerek vaaz verdigi Söylenen Hacı Bayram Veli’nin anısına duyulan saygı nedeniyle vaaz kürsüsü imamlarca kullanılmaz. Ayrıca Kabe’den getirildigi rivayet edilen ve mihrabın sagında bulunan Kabe Tası, özel bir ziyaret noktasıdır.

399px-Eski_Cami.jpg

Caminin kuzey ve kuzeydoğuda iki minaresi bulunur.

Caminin beyaza boyanmış duvarları ve payeleri üzerinde 18. Ve 20. yüzyıllarda yazılmış çeşitli yazılar vardır. Bunların bazıları Sultan I Mahmud zamanında, bazısı da 1863 yılındaki onarımda ilave edilmiştir. Sonraki dönemlerde de zamanın ünlü hattatları yazılarını buraya vermiş veya yerine yazmışlardır. Minberin sağındaki altın yaldızlı besmele de Sultan II Abdülhamid’in imzası görülmektedir.

396px-Eski_Cami_Ic_Mekan.jpg
 
Üst