Enfal Suresi 24. ayette geçen "Allah'ın kişi ile kalbi arasına girmesi" ifadesi

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Soru

Enfal Suresi 24. ayette geçen "Allah'ın kişi ile kalbi arasına girmesi" ifadesini açıklar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;
"Ey inananlar! Allah ve Peygamber, sizi, hayat verecek şeye çağırdığı zaman icabet edin. Allah'ın kişi ile kalbi arasına girdiğini ve sonunda O'nun katında toplanacağınızı bilin." (Enfal 8/24)

"İnsan ile kalbinin arası" ifadesi bir deyim olup bundan insanın şuuru, aklı ve duyguları kastedilmektedir. Buralarda bulunan hiçbir bilgiyi, kararı, eğilimi, duy*guyu Allah'tan gizlemek mümkün değildir. Allah'ın çağrısına içtenlikle katılanlarla menfaati için öyle görünenleri Allah bilir ve ayırır. Ayrıca hiç bir beşerin gi*remeyeceği, bilemeyeceği ve müdahale edemeyeceği bu alanlara Allah müdahale edebilir; inanç, bilgi ve duyguların değişmesini sağlayabilir. Bu sebeple kullar rablerine sığınmalı; inanç, duygu ve düşüncelerini güzelleştirmesi için O'na yakarmalı, "Ey durumları değiştiren, gönülleri evirip çeviren rabbim! Halimi ve gönlümü güzelleştir"(bk. Müsned, IV, 182; VI, 91) diye niyazda bulunmalıdır(Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu, II/535-536).

Ayetin başında geçen Allah ve Resulü'nün çağrısına cevap verme ve gereğini yerine getirme vazi*fesini geniş ve genel bir çerçeve içinde anlamak gerekir. Buna göre Hz. Pey*gamber zamanında onun çağrısına uymak, yanında yer almak, emirlerini yerine getirmek nasıl çağrıya uymaksa, ondan sonra gelenlerin Kur'an ve Sünnet'in buy*ruklarına uyması, buna uygun bir hayat sürmesi de onların çağrısına uymaktır.

İslâm kelimesinin kök mânası "barış ve esenlik"tir, doğru anlaşıldığın*da din olarak İslâm'ın da bir barış çağrısı olduğu anlaşılacaktır. Dinin talebi, zul*mün ve baskının yer almadığı, hukuk ve adaletin hâkim olduğu bir dünya düzeni*dir. Bu mânada Allah ve Resulü'nün çağrısı, bütün dünya insanları için "barış için*de yaşama" çağrısıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

14-Aralık-2010 - 09:25:08
 
Üst