Ebced, İlm-i Cifr ve Remil

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Ebced, İlm-i Cifr ve Remil
hattat.gif


Ebced Hesabi

Ebced'in en büyük özelligi "Ebced hesabi" adi verilen bir islemde kullanilmasidir. Buna göre, ebced ifadesindeki her harfin bir sayi degeri vardir ve bu degerlerden istifadeyle bir çok konuda pek çok islemler yapilmistir. Iste bunlarin her birine bu hesabin adi verilir. Ebced alfabe düzeninin harfleri 1'den 9'a, 10'dan 90'a, 100'den 1000'e dogru numaralandirilir. Bunu su sekilde de gösterebiliriz:


arapatablocopy.jpg



Ayrica bu alfabede gözükmeyen "pe" harfi "be " gibi, "çe" harfi de "cim" gibi kabul edilerek onlarin sayi degerlerini alir. Eskilerin "hisâb el-cümel" dedikleri, ebced hesabinin 4 çesidi vardir: "Büyük", "en büyük", "küçük" ve "en küçük" ebced hesabi. Yukaridaki tablo, eskiden büyük ebced (cümel-i kebîr) olarak ele alinmis, ama bugün küçük ebced (cümelsagir) olarak degerlendirilmektedir. Kultanildigi Yerler Ebced alfabe düzeninde her bir harfin bir rakama tekâbül etmesi keyfiyeti, Türk-Islâm kültüründe, hemen hemen her sahaya yayilan bir kullanimi ortaya koymustur. Rakamla ifâde edilecek seyler yaziyla, yaziyla ifâde edilecek seyler de rakamla sembolize edilir olmustur.
Cifr ve Vefk ilimlerinde :
Ebced hesabi ayrica cifr, vefk gibi ilimlerde, astrolojide, define aramada da kullanilmistir.


Eski ve gelecek olaylarin tarihlerini bulmada:
Özellikle Kuran-i Kerim ve hadislerden yapilan çalismalarla geçmis ve gelecek olaylara ait tahminler yapilmistir. Istanbulun Fethinin "beldetun tayyibetun..." cümlesinden çikartilmasi gibi. Bediüzzaman said-i Nursi'nin Sikke-i Tasdik-i Gaybi adli eserinde bununla ilgili çok sayida örnek bulunmaktadir.


Remil

Bir takim çizgi ve noktalarla gaybe dair haberler verme sanati. Kelime olarak remil, kum demektir. Bu adi, eskiden kagit bulunmadigi için bu sekillerin kum üzerine çizilmesinden almistir. Remil islemini yapan kimseye "remmâl" denir.
Remil ilmi, Idris (a.s)'a ve Danyal (a.s)'a mucizesidir.
Remil'in esasi noktalar ve on alti sekilden olusur. Her iki nokta bir hat kabul edilir ve bunlarin burçlarla baglantili olduguna inanilir. Çizilen bu sekillerin anasir-i Erbaa (4 Tabiata göre) (toprak, su, hava, ates) ve burçlarla olan nisbetleri hesap edilerek incelenir, sonuçlar çikartilir ve niyet edilen sey hakkinda bilgi verilir.
 
Üst