Ebû Cehil karpuzu ( Acı Kavun )

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Ebücehil Karpuzu
(Ecballium elaterium) birden çok isime sahipdir. Bunlar: Acıhıyar, Acıdüvelek, Yabanhıyarı, Eşekhıyarı ve Acı Kavundur. Kabakgillerin familyasındandır. Genellikle çöplüklerde ve yol kenarlarında yetişir. Yeşil renkte, sert, tüylü otsu bir bitkidir. Akdeniz bölgemizde Ebücehil Karpuzu çok yaygındır. Ebücehil adının gelme sebebi ise tadının çok kötü olduğundan islam tarihinde en çok beddua yemiş müşriklerden olan ebücehilin adını almıştır.

Olgunlaşan meyvesi hızlı bir şekilde koparak ayrılır gövdeden ve içindeki tohumu ve sıvısını metrelerce uzağa sıçratır. Çocukken bunlarla hepimiz oynamışızdır.

Ebücehil Karpuzu Faydaları:

Öncelikle sinüzite karşı oldukça etkilidir. Basura karşı mükemmel bir ilaçtır. İçindeki elateryum adı verilen içeriği idrar arttırıcı ve ishal yapıcı özelliğe sahiptir. Uyuz ve kaşıntıyı geçirir.


Ebücehil karpuzu kullanımı
ölümcül sonuçlar açabilecek bir bitkidir. Dikkatli ve doktor kontrolunda kullanılması gerekir.

Sinüzlü kişi sırt üstü yatırılır. Yarı yarıya yada fazlaca kaynatılan sogumus su ile karıştırılıp karışım elde edilir. Suyundan her burun deligine enfazla 1-2 damla damlatılır. Ardından derhal yüzü koyun pozisyonuna geçilir. Daha fazlası zehirleyici ve tahriş edici olabilir. Kaldıki bu kadarı bile uzun süren agrılara sebep olmaktadır. Çocuklarda kullanılması uygun değildir.
Kaynatılıp basura pansuman yapıldığında basura karşı etkili bir ilaçtır.
Eğer uyuz ve kaşıntılı yerler için kullanmak istiyorsanız zeytinyağıyla karıştırılıp kullanılması gerekir.

Kullanıcı görüşü:

Bu bitkiyi tecrübe ederek sinüzitten şifa bulan Yeni Asya gazetesi yazarı M. Latif Salihoğlu, doğru kullanım biçiminin suyunu burna çekmek değil pamuğu nemlendirip burnun iç yüzeyine yavaşça sürmek olduğunu belirtti. Salihoğlu, bazı ameliyatların bile kesin çözüm olmadığı sinüzitin tedavisi konusunda yaşadığı "acı kavun" tecrübelerini bugünkü köşesinde dile getirdi:

Acı kavun

Geçtiğimiz hafta sonu bazı gazetelerde yer alan (aa) kaynaklı bir habere göre, Sakarya'da oturan 43 yaşındaki bir hanım, sinüzit rahatsızlığı sebebiyle burnuna acı kavunun suyunu damlattığı için fenalaşarak hastahaneye kaldırılmış.

Hastanın ifadesi şöyle: "Acı kavunun suyunu burnuma damlattım. Burnumdan çok iltihap aktı. Rahatladım, ama bir yandan da fenalaştım.''

Konuyla ilgili konuşan doktor da, "Sinüzitin olduğu bölgeye yakın görme sinirleri var. Acı kavun, zehirleme etkisiyle hem bu sinirlere hem de beyne zarar verebiliyor."

Bütün bunları doğru bilgiler olarak kabul edebiliriz.

Hakikaten, çok zehirli olan bu bitkinin suyu hoyratça burna çekildiğinde, sinüzite iyi gelse bile, başka türlü rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Nitekim, bunu kullanan hastanın durumu da aynıdır. Sinüzitten kurtulmuş; ancak, bu ilâcın başka yan etkileriyle fenalaşmış.

İşte, son derece dikkat ve hassasiyet gerektiren bu durum sebebiyledir ki, acı kavunla sinüzit tedâvisi olmak isteyenlere tâ yıllar önce şu tavsiyelerde bulunmuştuk:

"Sakın ha, bu bitkinin suyunu burnunuza çekmeyin. Sakın ola, bunun bir tek damlasını dahi burnunuza damlatmayın.

"O halde, bu illetten kurtulmak için, bitkinin suyunu bir çay tabağına damlatın ve kulak pamukçuğu gibi minik bir pamuk parçasını bu zehirli suya bandırırıp hafifçe ıslattıktan sonra, bunu burnunuzun iç yüzeyine yavaşça sürün.

"Yani, ilâcın suyunu burnunuza damlatmayın; bir pamukçuk ile sıvıyarak burnunuzu sadece ıslatıp nemlendirin, yeter. Çünkü, bu acı suyun kokusu ve nemi dahi sinüziti tedâvi etmeye kâfi gelebiliyor."

ACI-KAVUN-TOHUMU-ecballium-elaterium__46810722_0.jpg

product_1.jpg

alıntı
 
Üst