Doğum lekeleri

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Halk arasında genellikle hamilelik sırasında annenin bir takım yiyecekleri yerken ya da yedikten sonra,vücudunun bebekte leke görülen yerini kaşıdığı veya dokunduğu için meydana geldiği kanısı vardır.Bilimsel olarak kabul görmese de,deneyip bu tezin doğruluğunu savunanlar da çoktur.

DOĞUM LEKELERİ

Kırmızı lekeler doğuştan olabilir. Bebek doğduğunda veya yaşamın ilk haftalarında ortaya çıkarlar. Çok çeşitli renk, yapı ve büyüklükte olabilirler. En yaygın damarsal kaynaklı doğum lekeleri leylek ısırığı, hemanjiomlar ve şarap lekesidir.

Doğum lekeleri neden olur?
Doğum lekelerinin genel olarak oluşum nedeni tam olarak bilinmiyor ve çoğu genetik değil. Halk arasında çok fazla inanış olmasına rağmen gebelik sırasında olan bir olaydan da kaynaklanmazlar.

Leylek ısırığı (salmon patch) nedir?
Deriden kabarıklık yapmayan soluk pembe kırmızı renkteki halk arasında lekelere Leylek ısırığı denir. Oldukça sık rastlanan bir leke türüdür. Ensede fazla görülen leylek ısırığı, yüzde görüldüğünde melek öpücüğü olarak da adlandırılır. Vücudun başka yerlerinde de bulunabilir.

Leylek ısırığı ve Melek öpücüğünü tedavi etmek gerekir mi?
Bu lekeler zararsız olduğu için tedavi edilmesine de gerek yoktur. Melek öpücükleri çocuklukta kaybolurlar, fakat leylek ısırığı erişkin yaşa kadar kalabilir.

Kırmızı doğumsal lekeler her zaman bu kadar masum mu?
Ne yazık ki değiller. En büyük sorunlarımızdan biri genelde bebek birkaç haftalıkken ortaya çıkan ve oldukça hızlı büyüyen kırmızı kabarık hemanjiomlar. Çok faklı tipleri var bazen özellikle küçük olanlar zararsız da olabilir ama çok ciddi kozmetik ve sağlık sorunları yaratabiliyorlar. Yaklaşık bir yaşına kadar büyüme devam edebiliyor sonra çoğunun büyümesi duruyor ve yavaşça küçülüp geriliyorlar.

Dr. Canan İyigün
 
Üst