Doğruluk ve Yalan

secdegulleri

Üye
Üye


Peygamber Efendimiz(sallahu aleyhi vessellem)mealen şöyle buyurmuştur:

Bunu Buhari ve Muslim rivayet etmiştir.

Manası : „Doğruluk insanı iyiliğe, iyilik de Cennete götürür. Insan devamli doğruyu şöylerse Allah indinde doğru şöyleyen olarak yazilir. Yalan da insani Cehenneme götürür. Insan devamli yalan şöylerse Allah indinde yalanci olarak yazilir.“

Bu hadis-i serifte Resulullah s.a.v bizi doğruyu şöylemeye teşvik ediyor ve bizleri yalan şöylemekten uyariyor. Yalan, vuku bulan şeyin zittidir. O da ciddi de olsa şakada da olsa Haramdir.

O halde Müslüman, gerçek olmayan bir şeyi bilerek şöylerse yalan şöyleme günahina düşmüş olur. Örneğin bir kişinin, hakkında konuştuğu kişiyi dövmediği halde: „Falançiyi dövdüm.“demesidir

Yalan, Müslümana eziyet ve zarar vermeye yol acarsa o zaman büyük Günah olur.

O halde dilini, doğru konuşmaya ve yalan şöylemekten sakinmaya aliştirman gerekir. Yalan, kötü ve çirkin bir adettir. Bir çok insan yalan şöylemeye alıştıklarından dolayi insanlar onları yalançılardan şaymişlardır ve böylece Insanların kendilerine artık Güvenleri kalmamıstır.

Hatırla kı, Peygamber Efendimiz s.a.v hayatında hiç yalan şöylememiştir. Bundan dolayi da kavmi ona „ Es- Sadikul Emin“ ( doğruyu şöyleyen emin adını vermiştlerdir.
 
Üst