Dişleri Fırçalamamak Kalp Krizi Riskini Artırıyor

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Yapılan yeni araştırmalara göre dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması, kalp krizi riskini yarı yarıya artırıyor.

Yapılan araştırmalara göre ağızda bulunan iki bakteri, kalp krizi için büyük bir etken. Bakterilerden biri kalp krizini % 50 artırırken diğeri % 35 artırıyor. Diş eti çekilmesine neden olan ihtihaplanmanın, damarları etkileyebileceği ve kolestrole de neden olaabileceği gözlemlendi. Buffalo Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmaya, ölümcül olmayan kalp krizi hastalığı bulunan 386 insan katıldı ve 840 sağlıklı insanla karşılaştırma yapıldı.

Ağızda bulunan bakterinin, kalp krizi ile, yüksek tansiyon, kolestrol, şeker hastalığı, aşırı kilo ve sigaradan daha fazla ilgili olduğu gözlemlendi. Tannerella’yı bünyesinde barındıran kişiler, kalp krizi geçiren kişilerin grubunda % 53 gibi bir çoğunluk oluşturdu. Prevotella ise kontrol grubundaki insanların % 35’inde gözlemlendi.

Bu çalışma, ağız sağlığının, vücudun geri kalanı üzerinde çok ciddi bir etkisi olduğunu gösteriyor. Diş eti çekilmesinin potansiyel risklerini engelleyen basit önlemler hakkında farkındalığın artması gerekiyor. Ağızımızda 700 civarında farklı bakteri var ve bu bakteriler, şeker hastalığı ve hamilelik problemlerinin yanısıra kalp krizi ile de ilişkili, bu nedenle ağız temizliğine çok önem verilmeli.

İyi bir ağız sağlığı için dişler, günde iki kere florid içeren diş macunları ile fırçalanmalı, alınan şekerli içecek ve yiyeceklere dikkat edilmeli, diş hekimi düzenli ziyaret edilmelidir. Dişlerin arasının temizlenmesi de çok önemlidir ve günde bir kere diş ipi veya diş arasını da temizleyen fırçalar ile temizlik yapılmalıdır.



alıntı
 
Üst