diş kırılmasında neler yapılır

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Darbe yoluyla bütün olarak kopan dişlerde, diş kendi yuvasına ne kadar kısa sürede yerleştirilirse kurtulma olasılığı o kadar yüksektir. Kurtarılma olasılığı en yüksek dişler, yarım saat içinde kendi yuvasına geri takılan dişlerdir. Diş geri takılır takılmaz, bir üst maddede bahsedilen yöntemlerle iki ila dört hafta arası sabitlenmelidir.

Kırılan dişler Ellis sınıflandırılmasına göre değerlendirilir. Önemsiz kırılmalarda (Ellis I), acil müdahaleye gerek yoktur. Dişte sızı varsa ufak bir ağrı kesici alınabilir. Bu tür kırıklarda genelde dişçiniz kozmetik bir tedaviyle kırığı onarır.
Daha önemli kırıklarda (Ellis II ve III) enfeksiyonu önlemek, ağrıyı dindirmek ve dişin iç yapısındaki sinirler, kan damarları ve bağlayıcı dokuları içeren diş özünde oluşabilecek kalıcı bir hasarı önlemek amacıyla bazı müdahaleler yapılır.

Kazazedeye acil serviste antibiyotik verilebilir. Ağrı için acetaminofen (parasetamol) veya ibuprofen etkin maddeli bir ağrı kesici ya da hidrokodon içeren narkotik bir ilaç verilir. Bazı durumlarda bölgeye giden sinirler, sinir bloğu adı verilen yöntemle uyuşturulur. (Kırık dişin yanından etkisi uzun süren bir lokal anestezi yapılır).

Ellis II kırıklarında dişin açıkta kalan dentin (fildişi) tabakasında sinir ve kan damarlarına koruyucu bir tabaka oluşturması açısından kalsiyum hidroksit uygulanır.

Diş özünün (pulpa) açıkta kaldığı Ellis III kırıklarında diş tedavisi bir süre devam etmelidir. Hastaya kanal tedavisi uygulanabilir. Bir başka seçenek de dişe anında bonding (diş kusurunu örten ilave) yapılmasıdır.

Diş eti sınırına gömülmüş yetişkin dişlerde, diş sallanmıyor ve yerinden çıkacak gibi durmuyorsa acil bir müdahale gerekmez. Diş yuvasının içi veya civarında kırık olup olmadığını tespit etmek için röntgen çekilir. Vakaların çoğunda diş kendini yukarı geri iterek eski haline döner. Bu durumda tek istisna, süt dişlerinde görülür. İçe itilen süt dişi alttan çıkan yetişkin dişe zarar verecek olursa dişte şekil veya görüntü bozukluğu ya da yetişkin dişin tamamen kaybedilmesi gibi kalıcı hasarlara yol açabilir.

Diş darbe aldığı zaman, en başta görünürde bir yaralanma olmasa bile diş yapısındaki mikroskobik sinirler ve kan damarları zarar görmüş olabilir. Buralardaki tahribat, dişin kaza sonrasındaki birkaç gün veya ay içinde renk değiştirmesi ve nihayetinde ölmesi şeklinde kendini gösterir.

alıntı
 
Üst