Deve Hörgücü Görüntüsündeki Başın Yorumu

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Benimsediği başörtüsü sebebiyle farklı yorumlara muhatap olan hanım okuyucum diyor ki:

-Ben yeni tesettüre girmiş bir okuyucunuzum. Çevremdeki bazı tesettürlü hanımlar beni de kendileri gibi tesettürlü görünce ilgi gösterip tebrik ederek moral verdiler. Ben de bu ilgiden memnun oldum. Ancak bazı hanımlar tam aksine başörtümün görüntüsüne takılıp beni acı şekilde uyardılar: “Senin dediler saçın başörtünün altında deve hörgücü gibi görünüyor; böyle deve hörgücü görüntüsündeki başörtünle cennete girmeyi bırak, cennetin kokusunu dahi duymazsın!..” uyarısında bulundular. Ben de bu farklı bakışlardan sonra konuyu size sorma gereği duydum. Başın deve hörgücü görüntüsünde olması ne demektir? Böyle bir yasak mı var kitaplarımızda? Çünkü bazı tesettürlü kızlarımızın başları da deve hörgücünü hatırlatan görüntülerle dikkatleri çekmektedir. Bana bu konularda bilgi verebilirseniz doğrunun hangisi olduğunu öğrenecek, tercihimi ona göre yapacağım!. Derin saygılarımla.

***

Cevap: Okuyucum güzel bir başlangıç yapmış, tebrik edenlerin verdiği moral yanında, sert üslupta uyarıda bulunanların dikkatini çektikleri konuda da bilgi sahibi olduktan sonra başını deve hörgücü görüntüsü vermeyecek şekilde düzeltecektir anlaşılan... Çünkü saçlarını tepesinde deve hörgücü gibi toplayarak dikkatleri çekmeye çalışanların cennetin kokusunu dahi duyamayacakları yolunda uyarılar var Buhari ve Müslim hadislerinde..

Bu bakımdan, hadislerin “ahir zaman kadınlarının giyimi” olarak tarif ettiği deve hörgücü görüntüsünü tercih etmeye ihtiyaç duyulmamalı, düz başörtüsü tercih edilmelidir, diye düşünmekteyim. Çünkü tesettürünü dikkatleri üzerine çekmeyecek şekilde düzenleyerek “Cennetin hangi kapısından istersen o kapıdan gir!” müjdesine layık olmak varken, “Cennetin kokusunu dahi duyamayanların içine düşecek hale gelmek” göze alınabilecek bir akıbet değildir.

Bu konuda ahir zaman kadınlarının giyimlerini tarif eden hadislerde: “kasiyatün!- ariyatün!..” kelimeleri kullanılmıştır. Yani, onlar giyinmişler ama çok dar giyerek hiç giyinmemişler gibi görüntü verecekler... saçlarını başlarına toplayıp deve hörgücü görüntüsü vererek de dikkatleri hep kendi üzerlerine çekmeye çalışacaklar.. İşte bu türlü tahrikçi giyimleri tercih edenler cennetin kokusunu dahi duyamayacaklar... uyarısında bulunulmuştur.

Bu sebeple, ahir zaman kadınlarının giyimini tercih eden görüntü vermemek için el-yüz dışında bedeni tümüyle örten bolulukta, beden hatlarını belli etmeyen genişlikte giyimleri tercih etmekte isabet olduğu kesindir. Yani giyinmişler ama giyinmemişler gibi kendine baktıran darlıkta giymemeli, saçlarını başına deve hörgücü görüntüsü verecek şekilde toplayarak dikkatleri üzerine çekmeye çalışıyor yorumuna sebep olmamalıdır..

Zaten tesettürün hedefi de, bakışları üzerine çekmek değil tam aksine, üzerine yönelecek rahatsız edici bakışlardan kendini korumaya almaktır..

Kaldı ki, günümüzde tercih edilecek tesettürlü giyim çeşitleri çoğaldığından ahirzaman kadını giyimlerine yönelmeye ihtiyaç da yoktur artık. Çünkü tesettürün beğenilecek model çeşitleri oldukça çoğalmıştır. Nitekim başını dikkatleri çekmeyecek şekilde örtecek her zevke uygun eşarp çeşitleri, şal modelleri geliştirilmiştir. Her türlü zevke cevap verecek zenginlikte tesettür modelleri oluşmuştur. Yani, beğenilmeyecek hantallıkta tesettür giyimleri söz konusu değildir günümüzde..

Buna rağmen, kendini henüz bu tesettür giyimlerine de hazır bulmayanlar olabilir. Onlar da, şu anda olmasa da, ileride ben de zevkime uygun düşen bir tesettür modelini tercih edebilirim niyetinde olmalılar. Bugün değilse de yarın inşallah ben de.. diyerek duygularını hazırlamaya yönelmeli, mahrum kalma niyetine girmemeliler..

Bilmem soru sahibi okuyucum, “ahirzaman kadınlarının giyimi” tarifinde aradığı tesettür bilgilerini bulabildi mi?

Ahmet Şahin
 
Üst