Denizin dibini neden göremeyiz?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator

denizde derinliklere inildikçe görme zorlaşır neden denizin dibini neden göremeyiz


denizde derinliklere inildikçe neden görme zorlaşır denizde derinliklere inildikçe görme zorlaşır



Denizlerde derine doğru inildikçe güneş ışığı azalır. Ortam gittikçe kararır. Ancak aydınlatma teknolojileri sayesinde okyanusların ve denizlerin derinlikleri araştırılabilir. Buralarda yaşayan canlılar hakkında bilgi edinilebilir.

Denizde ya da havuzda dibe daldığımızda, yönümüzü bulmak ve nereye yüzdüğümüzü bilmek için gözümüzü açarız. Fakat su üstündeki gibi net ve uzun mesafeyi göremeyiz. Ancak deniz gözlüğü taktığımızda görüş netliğimiz ve mesafemiz artar. Peki ama gözlüksüz neden bulanık görüyoruz? İşte cevabı.

Suyun yoğunluğu, su içindeki küçük parçacıklar nedeniyle dışarıya göre 1.3 kat daha fazladır. Dolayısıyla bu da güneşten gelen ışığın kırılmasına ve daha az olmasına neden olur. Mercek vazifesi gören gözümüzün dış yüzeyi, bu ışığı retinaya tam olarak yansıtamadığı, başka bir deyişle görüntünün ince ayarını yapamadığı için bulanık görürüz.

Deniz gözlüğü takarsak, güneşten gelen ışık deniz gözlüğünün içindeki havadan geçerek göz merceğimize ulaşır. Hava içindeki ışıkta kırılma olmayacağından göz merceğimiz görüntünün ince ayarını yaparak bulanık görmemizi engeller.
 
Üst