Dante Alıghıerı kimdir vikipedi

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye
DANTE ALIGHIERI

DANTE ALIGHIERI (1265-1321)
,
ortaçağın koşukla yazılmış en büyük destanı olan İlahi Komedyanın yazarıdır.
Dante, Shakespeare ve Goethe ile birlikte, Batı Avrupa edebiyatının önde gelen üç büyük yazarından biridir. Dante İtalya'nın Floransa kentinde saygın bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Üniversiteye gitmemiş olmasına karşın, kendini yetiştirerek pek çok konuda bilgi sahibi oldu. 30 yaşlarındayken siyasete atıldı. Yedi yıl sonra siyasal karşıtlarının yönetime geçmesi üzerine çok sevdiği Floransa'yı terk etmek zorunda kaldı ve doğduğu kente bir daha dönemedi. Şair yaşamının son yıllarını İtalya'nın doğusundaki Ravenna'da geçirdi ve orada öldü.

Dante'nin daha dokuz yaşındayken âşık olduğu Beatrice adındaki kız yaşamı boyunca ona esin perisi oldu. Beatrice 1290'da ölünce, Dante ona olan aşkını, ölümünden duyduğu acıyı ve cennetteki hayalini, bir anı kitabı özelliği taşıyan La Vita nuova (yaklaşık 1293; "Yeni Hayat") adlı eseri ile ölümsüzleştirdi.

Dante'nin 1310'da yazmaya başladığı İlahi Komedya (La divina commedia; 1310-21) dinsel ve ahlaksal içeriklidir. Bu yapıtta, yaşamda mutluluğa ahlaksal ve düşünsel erdemler yoluyla ulaşılacağı vurgulanmaktadır.


(alıntı)
 
Üst