çocuklarda kansızlık

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Okul çağı çocuklarının yüzde 25’inden fazlasında kansızlık görüldüğünü belirten beslenme ve diyet uzmanı Rabia Yurdagül, öğrenci ve öğretmenlere sağlıklı beslenme için mutlaka kahvaltı yapmalarını öneriyor.

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu belirten Yurdagül, okul öncesi çocukların yüzde 15-17’sinde beslenme bozukluğu olduğuna ve öğrencilerin yüzde 40’ının sabah kahvaltısı yapmadığına dikkat çekiyor. Bu durumda günün büyük çoğunluğunu okulda geçiren öğrenci ve öğretmenlere okullarda verilecek sağlıklı beslenme eğitimleri ile yeterli ve dengeli beslenme bilincinin kazandırılabileceğini söylüyor.

Kahvaltının, kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturduğunu ifade eden Rabia Yurdagül, glikozun beyin için tek enerji kaynağı olduğunu kaydediyor. Yurdagül, kahvaltının önemini şu sözlerle anlatıyor:

“Gece boyunca devam eden açlığın ardından kahvaltı öğününü atlamak, kan şekerinin düşmesine ve buna bağlı olarak yüksek şeker, yağ içerikli besinleri yeme arzusunun doğmasına, öğrenme ve konsantrasyon kabiliyetinin azalmasına neden olur. Kahvaltı yapan öğrencilerin konsantrasyon, öğrenme kabiliyetleri daha yüksektir. Anlama ve algılamaları, sınıf içerisindeki başarıları ile problem çözmede daha başarılı olur. Beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalanır. Kilo kontrolünü daha iyi sağlayabiliyor.”
 
Üst