Çalışmadan sigorta primi yatırmak caiz mi

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Merhaba Bir şey soracaktım. Diyelim ki bir esnaf bey kendine ait iş yeri var. Çalıştı ve sigortasını ödedi. Emeklilik için yaşı bekliyor. Bu süre zarfında tekrar sağlık pirimi ödemiyor. Nasılsa emekliliğime bir katkısı olmayacak diye. Ev hanimi olan eşini kendine ait iş yerinde çalışıyor gösteriyor. Primler ödeniyor. Erkek de dahil sağlıkta hanımdan yararlanıyorlar. Ama devlet hem fiilen çalışacak hem de prim ödeyecek diyor.

1. Burada primler ödendiği için para haram mı olur yine de. Yani kamu tüm ülkedeki vatandaşların kul hakkına mi girilir.

2. Yoksa para haram olmaz ama yalan söylemenin yalan beyanda bulunmanın günahı mı olur. Cevaplarsanız sevinirim. Nette araştırdım ve diyanetin bir fetvasını okudum. Onlar paranın haram ya da şüpheli olacağını ve helal olmayacağını ayrıca tüm ülkedeki vatandaşların kul hakkına gireceği yazıyor.
Nedeniyle birlikte açıklarsanız sevinirim. Çevremde çok görüyorum da bu durumu.
 

sorularlaislamiyet

Deneyimli Üye
Üye
Merhaba,

Değerli kardeşimiz,

İnsanlara kanunlar ve sözleşmelerle bir takım haklar ve yükümlülükler verilir. Bunlar dine aykırı olmadıkça geçerli ve bağlayıcı olur. Kanunlarda ve sözleşmelerde ne yazılı ise o uygulanır, şartlara riayet edilir. Eğer hile yapılır, kanun ve sözleşmede bulunmayana bir hak elde edilirse bu helal olmaz.

Soruda geçen konuda, öncelikle yalan beyan söz konusu olmaktadır. İkinci olarak; devlet sigortalıya ödenen pirimlerden çok daha fazla masrafla sağlık yardımı yapabilmektedir. Bunda ise tüm vatandaşların hakkı vardır.

Çalışan bir insan üretmekte ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Yani çalışan bir insanın sigortadan faydalanmasının karşılığında yalnızca prim ödemesi değil, ayrıca ülke ekonomisine katkıda bulunması da vardır.

Bu yönüyle kamu hakkı ihlali yapılmakta ve kul hakkına sebep olunmaktadır. Ayrıca kanunlara uygun olmayan davranışlar da kamu hakkı ihlali ve kul hakkıdır.

Çalışmadığı halde kendisini çalışıyor göstermek, devlete karşı yalan beyana gireceğinden, tüm ülke insanının aldatılması, kandırılması da söz konusu olmaktadır.

Özetle, eğer kanun "fiilen çalışmasa da olur"diyorsa mesele yoktur, fiilen çalışmayı şart koşmuş ise yapılan kanuna karşı hile olur ve caiz olmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 
F

Fazlı

Ziyaretçi
Kardeşim sen hangi kanunu söylüyorsun da kanuna göre caiz olmaz diyorsun. Bu ülkedeki kanunlarda faiz almak vermek serbest. Zina yapmak serbest, şans oyunları kumar serbest yapalımmı bunları yok olmaz niye iman ettiğimiz din yasaklıyor yani dine göre yasak. O zaman sorularada dine göre cevap verin.
 
Üst