Büşra Abla Doğru Beslenmeyi Anlatır mısın?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Büşra Abla: Selamünaleyküm arkadaşlar. Uzun bir aradan sonra inşallah yine beraber olacağız. Evet, okullar açıldı. Bayramlarda aldığımız harçlıklar da girince araya teneffüslerde doğru kantinlere!...
Rengârenk boyanmış bonbonlar, şekerlemeler... İyi bir davranış sonunda ödül olarak aldığımız çikolatalar, kolalı içecekler ve nefis bisküviler...
Bu yazımızda günlük beslenmenin önemli bir parçası olan şekerin beslenme alışkanlığındaki yerinden bahsedelim.

---- Biz şekeri, çikolatayı, bisküvileri çok seviyoruz Büşra Abla. Sürekli yiyoruz.

Büşra Abla: Evet arkadaşlar. Şekerlemeleri sizin kadar ben de çok seviyorum. Fakat şekerli besinlerin alımı sonucu vücutta meydana gelen metabolik olaylar, vücutta bazı salınımları arttırarak uyuşukluk ve beraberinde uyku halini getirebilir.
Bu nedenle özellikle sizin gibi okul çağındaki çocukların beslenmesinde bisküvi, kolalı içecekler ve şekerler gibi besinlerin aşırı miktarlarda yer alması beraberinde getirdiği uyku ve uyuşukluk hali ile sizlerin dikkat ve algılama sorunu yaşamasına neden olabilmektedir.

---- Büşra Abla bu şekerli besinlerin başka zararları da var mı?

Büşra Abla: *Özellikle yemek aralarında ya da yemek öncesinde yenen çikolata, bonbon gibi şekerli besinlerin iştahsızlığa neden olduğu açıktır. Bu da sizlerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bozmaktadır.
*Şekerli ürünlerin ‘fazla' alımı sonucunda şişmanlığı getirmektedir. Şişmanlık ise kalp ve damar hastalılarına zemin hazırlar.
*Şeker tüketiminde diş çürükleri de ortaya çıkmaktadır.
curuk_dis.jpg

*Şeker ve şekerli besinleri kullanan bakterilerin dişler üzerinde meydana getirdikleri asit etkisi dişlerin yıpranmasına ve zamanla çürümesine neden olur.

----- Tamam,
Büşra Abla doğru söylüyorsun ama renkli bonbonlar, şekerler, çikolatalar bizim dikkatimizi çok çekiyor ama...

Büşra Abla: Çok haklısınız arkadaşlar. Rengârenk şekerler çok güzel görünüyor fakat özellikle rengârenk boyanmış bonbonlar ve şekerlemelerin sağlığa uygun boyalarla yapılmış olması gerekmektedir. Aşırı miktarlarda kullanılan ya da sağlığa sakıncalı olan boyalarla elde edilen şekerlemeler birçok çocukta alerjilere ve kaşıntılara neden olabilmektedir.

-----Peki, biz enerjimizi nereden alacağız
Büşra Abla?

Büşra Abla: Arkadaşlar marketlerden, bakkallardan aldığımız şekerlemeler, renkli bonbonlar yerine başka yollardan enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Örneğin bal, reçel, meyve ve dondurma ile enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
Yalnız yine bunlarda da aşırıya kaçmamamız gerekiyor.
Peygamberimizin (s.a.v) ve Üstadımızın(r.a) gittiği yol olan vasat' yani yeterince ve kararında yemeliyiz. Ne çok fazla ne de çok az...
Bu arada unutmadan bu yiyecekleri bilgisayar ve TV karşısında oturarak yani fiziksel aktivitelerin az olduğu zamanlarda yememeliyiz.
Cenab-ı Hakk' a,özellikle REZZAK VE RAHİM isimleriyle bize verdiği doğal, faydalı meyveler ve tatlılar verdiği için şükretmeliyiz.
---- Teşekkür ederiz
Büşra Abla Bize böyle bilgiler vermeye devam et olur mu?

Büşra Abla: İnşallah arkadaşlar. Tekrar görüşmek üzere... Hoşçakalın...
HAZIRLAYAN:BÜŞRA GÜVENTÜRK
http://www.risalecocuk.com/component/content/article/446.html?joscclean=1&comment_id=539 ' aittir


 
Moderatörün son düzenlenenleri:

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
ellerine sağlık sultan_mehmet başlığı görünce benden istiyorsun sanmıştım ama sen anlatımı yapmışsın.
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Yazar'ın isteği üzerine metindeki uyarlama kaldırılmıştır.
 
Üst