Buluntu Mallar Ne Yapılır?

KF_Admin

Administrator
Forum Administrator
Buluntu Mallar ne yapılır?

Yolda veya herhangi bir yerde bulunan para ve diğer kıymetli şeyler ya alınmaz geçilir. Ya alınıp muhafaza edilerek sahibi aranır. Alınmadan gidilirse hiç birşey lâzım gelmez. O takdirde hiçbir mes’uliyet ve korku yoktur. Ama alınıp da sahibine verilecekse yapılacak işler vardır. Şöyle sıralamak mümkün olur.

Bulunan şey, bulunduğu yerden uzaklaştırılmadan şahidlendirilir “Ben şu kadar parayı, yahut şu değerde birşeyi buldum. Sahibini aramak niyetiyle de aldım. İsmim, evim, adresim şudur, gelsin alsın, sizler şahid olun” denir ve bir sene kadar bu para ve mal ilân edilir. Bu müddet zarfında sahibi çıkarsa verilir. Çıkmazsa sahibi adına bir hayır yerine yahutta müstahak bir fakire şahit tutularak hibe edilir.

Şayet muhafaza esnasında bu mal zayi olur, çaldırılırsa bakılır, zayi oluş, alâkasızlıktan mı? Yoksa kendi malı gibi muhafaza ettiği halde vaki olan bir kazadan mı? Kendi malı gibi muhafaza titizliği gösterdiği halde uğradığı ziyandansa ödetilmez. Eğer buluntu mal diye ilgisizliktense ödetilir. Ödemezse sahibine borçlu kalır.

Bu mes’uliyeti bakımından bulunulan mal kolay kolay alınmamalı, alınacaksa sonundaki bu mes’uliyet ve mükellefiyetler iyi düşünülerek alınıp, vecibeleri yerine getirilmelidir. Basit buluntular bekletmeyi icabettirmezse de bir değer sayılan buluntular bir sene kadar bekletilir, ilân yapılır, sonra hibe edilir.

Ahmed ŞAHİN
 
Üst