Bulaşıcı kış hastalıkları bebek ve çocukları daha çok etkiliyor

  • Konuyu başlatan AhDe_VeFaLi
  • Başlangıç tarihi
A

AhDe_VeFaLi

Ziyaretçi
Bulaşıcı kış hastalıkları bebek ve çocukları daha çok etkiliyor

Havaların soğumasıyla birlikte hava kirliliğinin artması, toplu taşıma araçlarında uzun geçen zaman ve okulların açılması birçok mikrobik hastalığın daha sık görülmesine sebep oluyor. Göztepe Medical Park Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Dr. Yavuz Furuncuoğlu, kış hastalıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi:



Soğuk algınlığı-nezle: Çocuklarda sık görülür. Bebekler, bağışıklık sistemi bozuk olanlar ve yaşlılarda ölümcül seyredebilir. Belirtileri, kuru ve kaşıntılı boğaz ağrısı, burunda akıntı ve tıkanma, hapşırma, boğazda yanma ve öksürüktür. Yüksek ateş çıkabilir. Korunmak için kapalı yerlerden mümkün olduğunca uzaklaşın ve sık sık ellerinizi yıkayın.

Farenjit-tonsilit: Başta boğaz ağrısı ve gıcık vardır. Burun tıkanıklığı, akıntı, öksürük ve ateş de eşlik edebilir. Üç-dört gün sonra rahatlama olur, 1 hafta içinde geçer. Sadece bademciklerin iltihabına tonsilit denir. Grip virüsüne bağlı olarak gelişen farenjitte kas ağrıları, öksürük, baş ağrısı ve ateş de vardır.

Beta mikrobu: 5-15 yaş arasında sık görülür. Boğaz ağrısı ve ateş ani başlar. Bademcikler üzerinde kızarıklık vardır. Küçük dil kızarık ve şiştir. Damakta ufak kanamalar vardır. Bazen kızıl şeklinde döküntü ve ağrılı lenf bezi şişmesi de eşlik edebilir.

Larenjit, trakeobronşit-krup: En sık çocuklarda görülür. Nefes darlığı, solunum güçlüğü, ses kalınlaşması veya kısılması, köpek havlaması tarzında öksürük olur. Bakteriyel enfeksiyon sonradan üzerine binebilir. Ateş eşlik edebilir. Nefes darlığı ciddi boyuta ulaşırsa kan oksijeni düşebilir ve hastaneye yatırmak gerekebilir.

Sinüzit-otitis media: Ortakulak iltihabına otitis media, yüzdeki kemiklerde bulunan hava boşluklarının iltihabına sinüzit denir. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve basınç hissi, koyu burun akıntısı, diş ağrısı, ateş, öksürük şikâyetleri oluşur. Tedavi edilmezse beyin absesi ve ölüme kadar varabilir.

Bronşit ve zatürre: Akciğere giden hava borularının iltihabına bronşit, akciğer iltihabına ise zatürre denir. Akut bronşit kısa süre önce gelişmiştir. Öksürük ile ortaya çıkar. Balgam, ateş olaya eşlik eder. Kronik bronşit veya KOAH ise genellikle kış aylarında azar. AİLE-SAĞLIK


--------------------------------------------------------------------------------

Kış hastalıklarından korunmak için şunlara dikkat edin

Kronik hastalığı olanlar kış aylarına girerken mutlaka genel kontrollerini yaptırmalıdır.

Doktor önerirse grip veya pnömokok aşıları yapılabilir.

Ortam ısısı iyi ayarlanmalı, havanın aşırı kuru olması engellenmeli.

Egzersiz programlarının kış aylarına uygun saatlere çekilmesi ve hava kirliliğinin en az olduğu dönemde yapılması gerekir.

Beslenme programı gözden geçirilmeli, doğal yoldan veya ilaç şeklinde vitamin takviyeleri yapılmalı.

Kirli, kapalı ve soğuk ortamlarda uzun süre kalınmamalı.

Enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı.

Hava sıcaklığına uygun giyinilmeli.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en iyi yolu elleri sık yıkamak ve yakın solunum temasından kaçınmaktır.

Hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun bölgesini tek kullanımlık kâğıt mendille kapatmalı, hatta tek kullanımlık maske kullanmalıdır.
ZAMAN
 
Üst