Bu TV Dizilerindeki İsimler Tesadüf mü?

denizfeneri

KF Ailesinden
Özel Üye
Türk dizilerinde dini bir anlam ifade eden isimlerin kötü karakterlerde kullanılması düşündürüyor. Bir televizyon izleyicisinin Yeni Asya Gazetesi'nden Davut Şahin'e gönderdiği e-mail, "Bunların hepsi tesadüf mü?" dedirtecek cinsten..

Dikkatli okur, dizilerdeki karakterlerin kullandığı isimleri ve o isimlerin anlamını araştırdı. O araştırma ortaya bir birine taban tabana zıt bir görüntü çıkardı..

Şahin'e gönderilen o mail ve Şahin'in yazısı:

İsimler ve diziler

Bunu sizinle paylaşmak istiyorum:

“Sayın yetkili;

“% 99’u Müslüman olan memleketimizde Müslüman kesimin zihninde dinî bir anlam ifade eden kutsal isimlerin tüm Türkiye’nin seyrettiği dizilerde küçük büyük herkesin beynine kötü imajlar kullanılarak gerçek mânâları dışında kötü bir biçimde yerleştirilmektedir. Bunun tesadüf olduğunu söylemek saflık olur. Bu dizilerin yapımcıları ve arkalarındaki güçler yetkililerce incelenmelidir. Bu şekildeki farklı dizilerin birçoğunun yayınlandığı kanalın ortak adresinin ATV oluşu da dikkate değerdir.

“Gafur: Kelime anlamı olarak, bağışlamada, merhamette sınır tanımayan anlamına gelmekte olup Allah’ın 99 isminden biridir.Çarşamba günleri ATV’de yayınlanan Avrupa Yakası dizisinde psikopat, elinde bıçakla dolaşan, kendisinden her türlü kötülük beklenebilen, cinsel sapkınlıklar sergileyen, özürlü giyinen, komşunun karısına göz dikmiş tipleme.

“Burhan: Sağlam delil mânâsına gelmekte olup Kur’ân-ı Kerim’in isimlerinden biridir. Avrupa Yakası dizisinde ise psikopat, aptal, cinsel sapkınlıklar sergileyen, dedikoducu, salak tiplerden birinin adı.

“Tacettin: Dinin tacı anlamına gelmekte olup Avrupa Yakası dizisinde en şapşal, salak, beyinsiz, herkesin arkasından dalga geçtiği, kolay işletilebilen cahil karakterin adı.

“Aziz: En yüce, en üstün anlamına gelmekte olup Allah’ın 99 isminden biridir. Aziz isimli karakter ise ATV’de yayınlanan Beyaz Gelincik dizisinde kadın pazarlayan, psikopat, katil, başkasının karısına göz dikmiş, aşağılık dizi karakterinin adı…

“Kadir: Her şeye gücü yeten mânâsına gelmekte olup Allah’ın 99 isminden biridir. ATV’de yayınlanan En Son Babalar Duyar adlı dizide sahtekâr, yalancı, para için her türlü dalavereyi çevirebilen başrol oyuncusu…

“Amil: Amel eden, ibadet eden, iş ve aksiyon sahibi anlamına gelmekte olup Peygamberimiz’in isimleri arasında yer almaktadır. Hayat Bilgisi adlı dizide ise aklı fikri para, sahtekâr, yalancı bir okul müdürünü canlandırmaktadır.

“Mennan: Çok ihsan eden, lütufta bulunan anlamına gelmekte olup Allah’ın 99 isminden biridir. Hayat Bilgisi adlı dizide ise üçkâğıtçı, düzenbaz, uyanık, yalancı, ikiyüzlü okul hizmetlisinin adıdır. Dizide, müdür, “Mennan gel lan buraya hayvan” demekte, Allah’ın bu güzel isminin böyle aşağılayıcı bir cümlede kullanılması kesinlikle kabul edilebilir değildir.

“Bu isimler toplumumuzda “Allah’ın kulu” mânâsına gelen Abdülkadir, Abdülmennan, Abdülaziz şeklinde kullanılırken veya kullanılması gerekirken bu dizilerde Abdül kısmının çıkarılıp direkt olarak Allah’ın 99 isminden biri olarak kullanılmaktadır. Dizilerde öne çıkarılan, imrendirilen isimlerin neden yukarıda bahsedilen isimler gibi olmadığı da bir başka soru işaretini aklımıza getirmektedir.

“Bu milletin başına ne geldi ise, bananecilikten geldi. Dilerim sizler milletine ve değerlerine sahip çıkanlardan olursunuz. Saygılar.”


Merhaba,
Hababam Sınıfı zannımca piyasaya bilinçsiz sokulan bir ürün değil. Son zamanlarda bunlara nostalji duyguları yüklenmeye çalışılsa da pek masum olmadığı bilinçli insanlar tarafından rahat bir şekilde fark ediliyor. Bu filmlerin yönlendirici etkilerinin fazlasıyla gerçekleştiği kanaatindeyim.

Kemal Sunal filimlerine gelince, bariz bir şekilde "din"e uzanan bie el, dil vardır. Ramazan, Recep, Şaban isimlerine özellikle komik, saf, haşera rollerin yüklenmesiyle, bu isimlerin mübarek ayları oluşturması bir tesadüf olamaz.
Üçkağıtçı, fitne, düzenbaz hacı-hoca rolleriyle toplum üzerinde suni bir kanaat oluşturulmaya çalışılmıştır.

Talha Can

kemal sunalın zübük filiminde -ki yazarı aziz nesin diye hatırlıyorum- karekterin dedesinin köye ilk geldiğinden itibaren bir kimseyle konuşacağı zaman yüzünü çevirmek yerine bedenin çevirerek dönmesine edebsizce laf söylemekte.
 

cemre

KF Ailesinden
Özel Üye
Çok yerinde tespitler gerçekten. Bütün bunların tesadüf olduğunu düşünmek yanlış olur sanırım.
Bu yazıyı okuyunca aklıma amerikan filmlerinde hakimlerin, yargıçların, polislerin genelde zenci oyuncular olduğu geldi.Orda da anlatılmak istenen ırk ayrımı yapılmadığı.Bu tarz oyunlarla insanların düşünceleri istenilen tarafa çekilmeye çalışıyor bence.Başarılı olup olmadıkları tartışmaya açık bir konu.
Paylaşım için teşekkürler Nail abi.Bir önceki konuyu pekiştirmiş. Allah razı olsun.
 

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye
hiçte tesadüf değil bence
daha öncede çocukları uyardığım olmuştu bu konuda bize gelen minik misafirlerimiz Kemal Sunal filmi izliyorlardı kahkaha atarak. çocuklara filimde geçen şaban ismi sizin için bir anlam ifade etmiyor mu diye sormuştum
çocuk dediğime bakmayın 12 - 14 yaşlarındaydı bu çocuklar
Ramazan, Şaban gibi isimlerin filimde geçmesine gerçekten sinir oluyordum
bu isimlerin bizler için ne kadar önemli bir anlam taşıdığının bilincindeyim elhamdulillah
gerçekten dikkat çekici bir konu Allah razı olsun
 
Üst