Birbirini Allah için seven tüm dost gönüllere...

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Tabiinin ekserisi "rahmetullahi aleyhim" Allah için dost ve arkadas olanlarin çok olmasini güzel görmüslerdir. Çünkü böyle dostlar, rahatlik ve genislik vaktinde insan için süs, darlik sikinti zamaninda ise yardimcidirlar. Böyle dostlar, insani Allahü tealanin begendigi islere tesvik ederler.

Resulullah Efendimizden "sallallahü aleyhi ve sellem" bildirilen bir hadis-i serifte: "Kim kendisine Allah için bir dost, bir arkadas edinirse, Allahü teala onu, Cennette hiçbir ameliyle ulasamayacagi bir dereceye yükseltir."


Ömer bin Hattab'dan "radiyallahü anh" bildirilmistir: "Islamiyet geldikten sonra, bir mü'mine salih bir dosttan daha hayirli bir sey verilmemistir."

Tabiinden birisi söyle buyurdu: "Mü'minlerden kardeslerin dostlarin çok olsun. Çünkü mü'min sefaat edecektir. Umulur ki, dost edindigin mü'min kardesinin sefaatine kavusursun."

Ebu Idris el-Havlani, Muaz bin Cebel'e "radiyallahü anh" dedi ki; "Ben seni Allah için seviyorum." Muaz bin Cebel ona: Müjdelerim müjdelerim. Resulullahtan "sallallahü aleyhi ve sellem" duydum. Buyurdu ki:
"Insanlardan bir topluluk için, kiyamet günü Ars'in etrafinda kürsüler vardir. Onlarin ise, yüzleri dolunay gibidir. Insanlar korku içindedirler. Fakat onlar korkmazlar. Onlar; Allahü tealanin kendilerine korku olmayan veli kullaridir. Onlar mahzun olmazlar." Peygamber Efendimize "sallallahü aleyhi ve sellem" "Onlar kimlerdir ya Resulallah?" diye soruldu. Cevabinda "Allahü teala için birbirini sevenler" buyurdu.

Haberde geldi ki: Bir kimse Allah için, bir müslüman kardesini, ona olan sevgisinden, ona kavusma arzusundan dolayi ziyaret ederse, pesinden bir melek seslenerek: "Sen iyi bir kimsesin. Cennet senin için ne güzeldir." der.

Hasen-i Basri hazretleri buyurur ki: "Kim Allah için edindigi bir kardesini ugurlarsa, Allahü teala kiyamet günü Ars'in altindan meleklerini gönderir, onu Cennete kadar ugurlarlar."

Ata bin Ebi Rebah "radiyallahü anh" dedi ki "Üç gün geçince kardeslerinizi arayiniz. Eger onlar hasta ise, onlari ziyaret ediniz. Eger mesgul iseler, onlara yardim ediniz.Eger unutmuslar ise, onlara hatirlatiniz."

Fudayl bin Iyad ve baskalari "rahmetullahi aleyhim" söyle dediler: "Bir müslümanin, diger müslüman kardesinin yüzüne, (Allahü tealanin rizasi için) sevgi ve merhametle bakmasi ibadettir. Fakat Allah için sevmenin bir takim sartlari vardir. Bu sartlardan bazilari: Allah için biribirini sevenler beraber olduklarinda, birbirlerine merhametli ve sefkatli olurlar, birbirlerinden uzakta olup, bulustuklari vakit, birbirlerine nasihat ederler. Birbirlerini giybet etmezler. Birbirlerine verdikleri sözleri yerine getirirler. Birbirlerine eziyet etmezler.Birbirlerine yabanci gibi durmazlar. Birbirleriyle karsilastiklarinda, sevinirler ve kendilerinde rahatlik hissederler.

Yine Fudayl bin Iyad "radiyallahü anh" buyurdu ki; "Birbirlerini dost ve kardes edinmis kimseler, birbirlerini giybet ederlerse, aralarindaki dostluk ve kardeslik kalkar yok olur."

Kaynak: Islam âlimleri ansiklobedisi c.4
 
Üst