Bir kafirin 70 sene imanız yaşayıp son günlerinde iman edip cennete girmesi ?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Ömrünü imanlı olarak geçirip son anda kafir olarak ölenin cehenneme, bir kafirin 70 sene imanız yaşayıp son günlerinde iman edip cennete girmesi nasıl açıklanabilir? 70 sene müslüman yaşayıpta imansız ölenin ne suçu var?


Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Bu konu hakkında birkaç maddeyi beraber analiz etmek lazımdır.

1- Allah’ın hiç kimse ile bir anlaşması yoktur. Yani, “ey insan belirli bir süre iman ve İslam dairesinde ömrünü geçirsen sana imanla gitmeyi kendime farz kılarım” diye bir sözü yoktur. Onun için ömrümüzün sonuna kadar korku ve ümit arasında yaşamak gerekir.

2- Münkir yahut müşrik olma tehlikelerinden kurtulup da Allah’a iman eden bir kalp istikamete ermiştir. Bir de kalpteki imanın istikameti var. Bu da ehl-i sünnet itikadıyla mümkün. Buna sadece bir misal: Kader imanın bir rüknü. Kulun cüz’î iradesini inkâr eden Cebriye mezhebi de, kulu kendi fiilinin hâlikı kabul eden Mutezile de istikametten uzaklaşmıştır. Orta yol, ihtiyarî fiillerde kesbin, yâni istemenin kuldan, yaratmanın ise Allah’tan olduğuna inanmak. İşte istikamet budur.

3- Gerçi “nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz” hadis-i şerifi mevcuttur. Fakat bu gibi rivayetler genellik ve çokluk ifade etmektedirler. % 100 anlamında değildir.

4- Bir memur 30 sene devlet dairesinde çalışır ve devletten istifa edebilir. Böyle bir memura artık devlet memuru denmez. Veya bir şoför 1000 km.’lik bir yolculuğa çıkar. 995 km’lik mesafeye kadar arabayı iyi kullanır. Sonra gideceği yere 5 km kala arabayı şarampole sürer ve feci sona sebep olabilir. Bunlar gibi bir insan 70 sene mü’min olarak yaşar. Daha sonra manen İslam dairesinden istifa edebilir.

5- Diğer taraftan 70 yıl Allahı inkar eden bir adamın bundan sonra iman edip cennete gitmesi de bunun tam aksidir. Sorunuza göre olayı tersinden alırsak böyle bir soru daha çıkar. Binlerce yıl karanlıkta kalmış bir odaya ışık yakmakla hemen aydınlanır. Yine binlerce yıl aydınlık olmuş bir odanın ışığını söndürmekle de hemen kararır. Ne önceki karanlık sonraki aydınlığa, ne de önceki aydınlık sonraki karanlığa tesir eder. İman ışıktır. Söner sönmez insanın kalp odası kararır.

6- Bununla beraber önce inanıp sonra inkar eden birisinin hiç inanmayan birine göre cehennemde azaplarının bir olmayacağını Allah’ın rahmatinden ümit ederiz.

7- İnsan her zaman ümit ve korku arasında olmalıdır. İman eden birisi "ben artık Cennetliğim ne yapsam bana zarar vermez" diyerek geleceğinden emin olabilir. Diğer taraftan Kafir olan birisi de "ben artık ne yapsam kurtulamam çünkü Cehennemliğim" diyebilir. Bunun ikisi de yanlıştır.

Bu gibi nedenlerden dolayı bir insanın yapması gereken şey: Daima imanlı bir şekilde kabre girmesi için Allah’a dua etmesi ve imanına uygun bir hayat sürmesidir.


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör
 

FERASETLİ

KF Ailesinden
Özel Üye
Bu gibi nedenlerden dolayı bir insanın yapması gereken şey: Daima imanlı bir şekilde kabre girmesi için Allah’a dua etmesi ve imanına uygun bir hayat sürmesidir:tşk::gül2::ççk::gül2::ççk:
 
Üst