Bilgisayar Harddisklerindeki IDE - SCSI nedir ve neyi anlatır?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Bilgisayar Harddisklerindeki IDE - SCSI nedir ve neyi anlatır?

IDE ve SCSI hard disklerde kullanılan sistemin adıdır. IDE (Integrated Drive Electronics) ve SCSI (Small Computer Systems Interface) olarak ayrılırlar.

- ide : eski versiyon harddisklerdir cihazlar çalışırken sökülüp takılamazlar. Ancak scsci harddiskler yeni versiyon ve genelde server larda kullanılan disklerdir. Bu diskler de hot swap ve hot plug, yani cihaz çalışırken sökülebilme ve takılabilme özelliği vardır.

IDE arabirimini kullanan diskler genellikle birçok PC'nin içinde bulunan uygun fiyatlı disklerdir. IDE disklerin daha yaygın olmasının sebebi her anakartta zaten IDE kontrol biriminin bulunmasıdır. Bunun dışında uygun fiyatları olmaları diğer dezavantajlarını silmektedir. IDE arabirimini kullanan hard diskler ortalama 9 ms erişim hızına sahipken SCSI, (Sıkazi olarak okunur) Erişim hızları 3 ms civarındadır. Ancak SCSI sistemlerde bulunan SCSI kontrol ünitesi bazı disk işlemlerini CPU üzerindenalarak kendi üzerinden gerçekleştirir ve bu da SCSI için IDE'ye kıyasla ek hızlanma anlamına gelir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst