Besmelenin Hikmetleri ile ilgili hadisler

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Hadis-i şerifte, “Kur'an-ı Kerim’e saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Ke-rim’in anahtarı, Besmeledir” buyurulur. Her işin baş-langıcmda olduğu gibi, sureleri okurken de besmele ile başlanır. Böyle yapmakla kendimizi şeytanın elinden alıp Allah’a teslim etmiş oluruz.

Yine Peygamberimiz (sav):

“Besmele ile başlanmayan her iş noksan kalır.” buyurmuştur. (Beyhaki)

Besmele çekilen bir işe şeytan, bu işe karışmamın imkanı yok, der ve gider. (Tibyan)

“Yemeğe Besmele ile başlayıp, sonunda Elhamdülillah diyenin, daha sofra kalkmadan günahları af olur.” (Taberani)

“Besmele ile yenen yemek bereketli olur.” (İbni Mace)

“Sıkıntıya düşen bir kimse, “Bismillahirrahmanir-rahim ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyil azim” derse, her türlü sıkıntıdan kurtulur.” (Deylemi)

“Su içerken Besmele çek, bitince de, Elhamdülillah de ve üç nefeste iç!” (îbni Sünni)

“Yemeğe başlarken, Allah Tealâ’nın adım anın, yani Besmele çekin! Başmda Besmele çekmeyi unutan, hatırladığı zaman, "Bismillahi alâ evvelihi ve ahi-rihi" desin!” (Ebu Davud, Tirmizi, Hâkim)

Efendimiz (sav) şöyle buyurmuşlardır:

“Bütün semâvi kitâblann anahtarı "Besmele"dir. (Râmûzû'l-Hâdîs, 241)

Meşrû işlerin hangisi olursa olsun besmele ile başlanmazsa hayrına ve tamamına nâil olunamaz, bereketsiz kalır." (Ebû Dâvûd, Edeb, 18)

“Bir sıkıntıya düştüğün vakit, ‘Rahman, rahîm Allah adıyla. Çok yüce ve çok büyük Allah'a sarılıp, O'ndan yardım dilemekten başka çare yoktur! ’ de. Zira Allah Teala bunların hürmetine bela ve musibetlerin birçoğunu def eder.” (Râmûzû'l-Hâdîs, 66)

“Sizden biriniz evine girmek istediği zaman şeytan onu takip eder. O kimse evine girdiği zaman besmele ile girerse şeytan der ki: Bu evde bana girecek yer yok.” (Müslim)

"Her günün sabahında ve her gecenin akşamında, ‘Allah'ın adıyla ki, O'nun adı sayesinde ne semada, ne yeryüzünde, hiç bir şey zarar veremez. O her şeyi işiten, her şeyi hakkıyla bilendir’ diyen ve bunu üç defa tekrarlayan kimseye hiçbir şey zarar veremez” (Ebû Dâvûd, Edeb, 101)
 
Üst