Besmele-i Şerifeyi Okumanın Fazileti

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Besmele-i Şerifeyi Okumanın Fazileti, Besmele çekmenin fazileti nedir

Bir işe veya bir ibadete başlarken Besmele ile başlamak Allahu Teala'nın Hz. Peygamber'e emir ile bildirmiş olduğu bir kuraldır. İlk inen ayette Hz. Allah (c.c.) "Yaratan Rabbi'nin adıyla oku. O, insanı yapışkan bir hücreden yarattı. Oku, Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O, kalemle yazmayı öğretti. İnsana bilmediklerini de öğreten O'dur." (Alâk/92:1-5) ayetlerinde ifade etmektedir. Buna göre her mü'min bir işe veya ibadete başlarken mutlak surette Besmele çekmeli ve Besmele'yi de asla terketmemelidir. Hz.Peygamber (s.a.s) "Bismillahirrahmânirrahim ile başlanmayan her iş bereketsizdir, devam etmez ve köksüzdür. (Müsned 2/359 h. no: 8697)". buyurmak sureti ile bizleri Besmelesizliğe karşı uyarmaktadır.

Eûzu; Ben sığınırım (kime?) billahi; Allah'a (neden sığınırım?) mineşşeydanirracim; Recim olunmuş, yani kovulmuş Şeytan'ın şerrinden.

İmam Ebu Kasım Abdul Kerim İbn-i Hevazan el Kuşeyri (k.s), üstad, Ebu Ali Ed-Dekkak (k.s)'ın şöyle buyurduğunu işittiğini nakletmiştir.

"Bir gün Davud (Aleyhisselam) tek başına bir sahraya çıkmıştı. Allah'u Teâlâ Ona; Ey Davud! Seni niçin yalnız görüyorum? deyince, O: 'Ey ilahım! Kalbimin sana kavuşma aşkını (seninle beraber tenhada olmayı) tercih ediyorum, bu aşk, benimle insanların beraberliği arasına girerek engel oldu.' diye cevap ver, Allah'u Teâlâ ona; "İnsanlara geri dön, şüphesiz ki sen bana kaçak bir kulumu getirirsen seni Levh-i mahfuz da CEHBEZA (iyiyi kötüden ayıran mütehassıs, akıllı, büyük âlim) olarak yazarım." diye vahy etti.

Ayrıca burada Mevla'ya yaklaşmaya bir vesileninde acizlik olduğuna işaret vardır. Hakiki acizliği anlamak ve idrak etmek, yüksek bir makamdır.

Kul (insan) Eûzu diyerek günah kapılarını kapatır. Besmele çekerek taat kapılarını açar. Ariflerin istiazesi (sığınması) Allah (Celle Celalühü)'dan gayrisini görmekten ve kesretin (çokluğun) kendisine hicap (perde) olmasındandır.

Hakiki istiaze sırf söz ile olmaz onda kalp huzuru ve sözün hale ve fiile uydurulması lazımdır. 'Euzu billâh" derken, hal ve fiil "şeytanca sığındım!' dememelidir.

Hz Aişe (Radıyallahû Anha) dan rivayete göre, Besmele-i Şerife inince dağlar inim inim inledi. O kadar ki, Mekke ehli dağların uğultusunu duydular: "Muhammed(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dağlan da büyüledi" dediler. Bundan dolayı Allahu Teâlâ Hz.leri bir duman gönderdi. Ta ki, Mekke ehlinin başına çöktü. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki:" Her kim yakinen (şüphesiz) inanarak Besmele-i Şerife yi okursa dağlar onunla beraber teşbih eder. Ancak dağların bu teşbihi duyulmaz."

Levh-i Mahfuz 'da ilk yazılan Besmele'dir. Âdem (Aleyhisselam'a ilk gelen ayet Besmele-i Şerife'dir. Kuran-ı Kerim'in anahtarı da Besmeledir. Mü'minler Besmele yardımıyla sırat köprüsünden geçerler. Cennet davetiyelerinin imzası da Besmele'dir. (Besmele 4 kelime 19 harftir.) Şeytan insana dört taraftan hücum eder. Besmelenin her bir kelimesi Şeytan saldırılarına karşı kalkandır. Hayırlı işlerine Besmele ile başlayan kişi şeytanın şerrinden korunmuş olur. İşte Besmelenin 4 kelimesi buna işaret eder.

Cehennemide on dokuz büyük melek vardır. Bunlar insanları Cehennem'e sevk ederler. Besmele'yi hayırlı işlerde kullanan müminler Cehennem zebanilerinden yakalarını kurtarmış olurlar.

Besmele Kuran-ı Kerim'de Neml süresinin yarım ayeti kerimesidir.

Hanefilere göre sure başlarındaki Besmele başlı başına bir ayettir.

Fakat sureden bir parça değildir.

Hayvan kesmede ve av hayvanına ok atmakta Besmele çekmek farzdır, Fatiha'dan önce namazda Besmele okumak sünnettir. Haram işlerde Besmele çekmek haramdır. Feteva-i bezzaz'da diyor ki; "Her bir katî haram başlangıcında Besmele çeken kafir olur."
Bir Hadis-i Şerif'te "Bütün semavi kitapların anahtarı "Besmeledir," buyrulmuştur. Diğer bir Hadis-i Şerifte ise "Meşru işlerin hangisi olursa olsun Besmele ile başlanmazsa sonuçsuz kalır." Cehennemin görevlisi olan 19 büyük meleğin, kendilerini yakalayıp Cehennem e sevk edilmesinden kurtulmak isteyen kimse Besmele şerife'yi okumaya devam etsin.
 
Üst