Besin Zehirlenmesi Nasıl Önlenir

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Havalar ısındıkça besinlerin hazırlanmalarında ve pişmiş yemeklerin saklanmalarında yapılan yanlışlar gibi nedenlerle gıda zehirlenmelerinde de artma görülür.

Havalar ısındı, baharın ilk günlerini yaşıyoruz. Havalar ısındıkça besinlerin hazırlanmalarında ve pişmiş yemeklerin saklanmalarında yapılan yanlışlar gibi nedenlerle gıda zehirlenmelerinde de artma görülür. birtakım önlemler alarak gıda zehirlenmelerini büyük ölçüde önleyebiliriz oysa.

Genellikle ishalin ilk belirti olduğu gıda zehirlenmesi halsizlik, mide bulantısı, kusma ve mide kramplarıyla kendini belli edebilir. gıda zehirlenmesi bakteriler, parazitler veya virüsler gibi zararlı organizmaların bulaştığı besinlerin yenilmesiyle ortaya çıkan 1 hastalık durumudur. eşdeğer yemekten yiyen birçok kişide görülmesi, gıda zehirlenmesinin tipik özelliklerinden biridir. Kesin tanı için arasıra dışkı veya kan testi gerekebilir. Belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen vakit ve belirtilerin şiddeti ve süresi, kişinin kapsamlı afiyet durumuna ve enfeksiyon etkeni olan organizmanın türüne göre değişir.

Kesinlikle hafife almayın

Çoğu kere gıda zehirlenmesi hafiftir ve birkaç günde düzelir. Ne var ki birtakım tipleri daha şiddetli mümkün. İshal ve diğer belirtiler çoğunlukla iki - üç günde düzelir ve buna ilave olarak 1 tedaviye gerek kalmaz. gıda zehirlenmesi hiçbir vakit hafife alınmamalı, mümkünse doktora danışmalıdır.

Antibiyotikler ve ishali kesen ilaçlar gıda zehirlenmesinin tedavisinde çoğunlukla kullanılmaz. İshali durduran ilaçlar toksinlerin dışkıyla vücuttan atılmasını önleyerek durumu daha da kötüleştirebilir. Bunlardan özellikle belirtiler çıktıktan sonraları ilk altı saatte kaçınmak gerekir. Bu ilaçlar yalnız hekim tavsiyesiyle kullanılabilir. Botulizm ya da e.coli enfeksiyonu gibi birtakım durumlarda, hastanın acilen yoğun bakıma yatırılması gerekebilir.

Nasıl önlem almalı?

Besin zehirlenmesini, yemeklerin hazırlanmasında ve saklanmasında dikkatli bi şekilde önleyebilirsiniz. Yemek hazırlarken ellerinizi ve kullandığınız yüzeyleri yıkayın. Yemekleri iyice ısıtın. Soğuması için uzun süre oda sıcaklığında bekletmeyin ve buzdolabına koyun. Yumurta, et, tavuk, balık, diğer deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi kolay bozulabilen gıdaları pişirirken ya da ısıtırken özellikle bunların taze olmasına dikkat edin. Kavanoz ya da konserve kutularındaki gıdaların tazeliğini denetim edin. Botulizm dediğimiz ve epey tehlikeli olan 1 gıda zehirlenmesi türünde zararlı organizmalar gaz çıkmasına sebep olduklarından, bu bakterilerle enfekte olan besinlerin bulunduğu konservelerin kapakları ya da kutuları şişer. Bu nedenle kapakları bombeleşmiş olan, açarken içinden hava kaçan veya kapağından sızdıran ürünleri kesinlikle yemeyin.

Yemekleri 60 derecede ısıtın

Kırmızı et, tavuk ve balık gibi piştikten sonraları kolay bozulabilen yiyeceklerin, piştikten sonraları birkaç saatten uzun süre oda sıcaklığında bulunmaması, buzdolabında saklanması gerekli. Yani 1 et yemeği pişti mi ya yenecek, veya buzdolabında saklanacak. Şöyle üstüne örtü örteyim sinek konmasın deyip, ertesi güne kadar mutfağın tezgahında bekletmek, bu besinin bozulmasına niçin olabiliyor.

Sıcak yenecek gıdalar pişirilir ya da ısıtılırken cidden el yakacak dereceye kadar ısıtılmalıdır. gıdalar şayet dört derecenin üstünde (buzdolabı sıcaklığı) örneğin oda sıcaklığında bulunuyorsa bakteriler çoğalmaya başlar. Yeteri kadar vakit varsa, bunlar ziyan verebilecek miktarda çoğalır ve zehirlenmeye niçin mümkünler. Yemeklerin 60 dereceyi geçen sıcaklıktaısıtılması, bazıları zararlı organizmaları öldürür.

Besin zehirlenmesinin nedenleri

Sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi sırasında bunların hayvan veya insan dışkısıyla bulaşmış sularla sulanması,

Besinlerin hazırlanması sırasında temiz olmayan ellerle temas etmesi,

Çiğ eti kesmek için eşdeğer bıçak ve tahtanın, sebzeleri doğramak için kullanılması,

Mayonezle hazırlanmış gıdaların yenmeden önce oda sıcaklığında bırakılması.

Yemeklerin buzdolabında saklanmaması, kremalı pastaların veya yumuşak peynirlerin buzdolabında dahi olsa uzun süre beklemesi bu besinlerde bakteri üremesine niçin olabilir
JulesVerne
 
Üst