Bebeklerde Kabızlık Sorunu

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Araştırmalar, kabızlık sorunu ile çocukların daha sık karşılaştığını göstermekte. Kabızlık sorunlarına karşı çocukların ve ailelerin alması gereken tedbirler ise şu şekilde sıralanabilir.

Bebeklerde görülen kabızlık sorunları,

1) Bebeklerde görülen kabızlık sorununa karşı anneler, emzirme dönemi boyunca ilk 6 ay mutlaka bebeği anne sütü ile beslemelidir. Anne sütü dışında bebeklere herhangi bir ek gıda takviyesine gerek yoktur.

2) Bebeklerin kabızlık sorunu yaşamalarının bir diğer sebebi ise sindirim sistemlerinde oluşan problemlerdir. Anne sütü dışında bebeklerde kabızlık sorunu görülüyorsa mutlaka sindirim sisteminden kaynaklanıyor olabilir.

3) Anne sütü dışında bebeklere herhangi bir süt takviyesi yapılması doktorlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Bebeklerde inek sütü kabızlık yaptığı için bir yaşına kadar kesinlikle verilmemelidir.

4) Doğuştan gelen herhangi bir rahatsızlık var ise mutlaka doktora başvurulmalı, farklı tedavi yöntemleri uygulanmamalıdır.

5) Çocuk gelişimi için süt içmesi önemli bir husustur ancak günlük yarım litreden fazla süt tüketimi yarardan çok zarar sağlayacaktır. Bu nedenle çocuklarınıza günlük yarım litreden fazla süt içirmeyiniz.

Çocuklarda görülen kabızlık sorunlarının bir diğer çözüm yolu ise meyve ve sebze takviyeleridir. Ancak çocuklarınız bu tür gıdalardan hoşlanmıyorsa yapacağınız ilk şey farklı tadlar ile karıştırmak olmalıdır. Örneğin meyveleri, yoğurt ile karıştırarak çocukların seveceği hale getirebilirsiniz.

Kabızlık sorununda sıvı tüketimi önemlidir.

Sıvı tüketimi bilhassa su, sindirim sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için önemlidir. Çocuklarınızın sağlıklı bir vücut yapısına ve sindirim sistemine sahip olabilmesi için günde en az 2 LT sıvı(su) tüketmesi gerekmektedir. Su doğada bilinen en iyi çözücü özelliği ile sindirimi kolaylaştıracak ve kabızlık sorunlarını ortadan kaldıracaktır.

Kabızlık sorunu ve psikolojik şartlanmalara dikkat edin.

Kabızlık sorunlarında son dönemlerde daha sık karşılaşılan bir diğer sorun ise psikolojik etmenlerdir. Özellikle çocuklar bulunduğu ortamda tuvaletini yapmamaya şartlanıyorsa kabızlık gibi sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Ayrıca barsakda da bu gibi psikolojik etmenlerin etkisi büyüktür.

Doktorunuz tarafından tavsiye edilen ilaçları belirtildiği şekliyle uygulamanız kabızlık sorununu ortadan kaldıracaktır.
 
Üst