Bebeği Kundaklamak Sakıncalı

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye


Bebeği Kundaklamak Sakıncalı

Bebeğinizi kundağa sarmanız sakıncalı!Bebeklerin kundaklanmasının ortopedik açıdan zararlı olup, kalça çıkığı vakalarında doğal iyileşmeyi engellediği bildirildi.

10983d1316091833-kundak.jpg



Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Yücel Tümer, bebeği kundağa sarmanın özellikle Türkiye’de sıkça görülen kalça çıkığı rahatsızlığının tedavisi açısından sakıncalı olduğunu belirtti. Dr. Tümer, “Bebeklerin doğduklarında kalçalarını ve dizlerini bükerek sırt
üstü yatmaları, çok sağlıklı bir pozisyondur” diye konuştu.



(alıntı)


Bebek Kundaklamak Zararlı mı?

Bazı bebekler ilk 1 ay içinde kundaklandığı vakit rahat uyurlar. Kalça çıkığı açısından bacakları ve kalçayı içine almayacak şekilde kundaklayabilirsiniz. Bazı bebekler sarılmaktan hoşlanmaz. Sarılmak istemiyorsa zorlamayın. Kundaklanan bebekler rahat gaz çıkaramazlar, emmezler, kusmaya yatkın olurlar. Çocuğun serbest hareket etmesini engelleyerek huzursuz olmasına neden olur. Aşırı sıcak odada kundaklamamalısınız.Bununla ilgili aşağıdaki konusunda uzman iki profesörümüzün açıklamalarını okuyabilirsiniz.
Ayrıca kundaklama kalça çıkığı riskini arttırır. Bu nedenlerle bebek kundaklanmamalıdır.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Uğur Işıkan, bebeklerde kundak uygulamasının kalça çıkıklığına yol açtığını söyledi.
Prof. Dr. Işıkan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bebeklerin, düzgün bir omurga yapısına sahip olmaları için doğumdan sonraki aylarda kundağa sarıldığını ifade etti.

Bebeklerde, sıkı kundak uygulamasının ciddi sakatlanmalara yol açtığını belirten Işıkan, şöyle dedi:


''Anneden geçen hormonların etkisiyle eklemlerde gevşeklik olur. Anne karnında yeterli gelişim gösteremeyen bebeklerin, doğumdan sonra kundağa sarılması kalça çıkıklığına yol açıyor. Bu tür durumlarda zaman kaybetmeden hekime başvurulmalı ve tedaviye başlanılmalıdır. Erken teşhis sakatlık riskini azaltır. Aksi halde cerrahi müdahale gerekebilir.''

Prof. Dr. Işıkan, bebeklerde kalça çıkığını önlemek için kundak uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, ''Bebeklere, içinde rahat edebilecekleri giysiler giydirilmeli'' dedi.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Çullu, doğuştan kalça çıkığının, hayatın ilk haftalarında görülen bir sorun olduğunu belirterek, doğum sırasında bebeğin kalçalarının çıkığa eğilimli olduğunu, doktorların yaptığı yanlış uygulamaların, kalça çıkıklarına yol açtığını öne sürdü.

Bu sorunu artık doğumsal değil, gelişimsel kalça çıkığı olarak adlandırdıklarını ifade eden Çullu, kundak yapmanın ve çocuğu ayaklarından tutup baş aşağı sallamanın kalçayı çıkık hale getiren yanlış uygulamaların başında geldiğini söyledi. Çocukların kundağa sarıldığı toplumlarda, kalça çıkığı görülme sıklığının fazla olduğunu ifade eden Çullu, şöyle konuştu:
''Anne karnında kolları ve bacakları kıvrık duran bebeğin bir süre daha bu pozisyonu koruması, doğanın gereğidir. Bunun aksine, kalça ve dizleri zorla düzeltilerek sıkıca kundağa sarılmış bebeklerde kalçalar çıkığa eğilimli hale getirilmektedir. Çukuru henüz tam gelişmemiş yeni doğan bebeğin, bu zorlamalar nedeniyle kalçası çıkabilmektedir. Çünkü her ne kadar doğuştan desek de bebeklerimizin kalçaları doğuştan çıkık değildir. İlk haftalarda yapılan yanlışlar sonucu çıkmaktadır. Bu hastalığın görülme sıklığı binde 1-2 civarındadır. Bu hiç de azımsanmayacak bir orandır. Doğuma hazırlanan annenin gevşeyen bağ dokuları anne karnındaki bebeğin bağ dokularının da gevşemesine neden olmaktadır. Bu durum bebeği doğumdan sonraki ilk haftalarda kalça çıkığına eğilimli hale getirmektedir. Bu aşamada bebeğe yapılan yanlış uygulamalar kalça çıkığı riskini artırır.''


NASIL FARK EDİLİR?

Anne ve babaların yeni doğan bebeği çok iyi gözlemlemesi gerektiğini belirten Prof. Çullu, ailelere bebeğin kalça ve uyluklarındaki kıvrımlara dikkat etmelerini önerdi.



''Sağ ve soldaki kıvrımlar eşit yerde ve sayıda olmalıdır. Eğer bir eşitsizlik varsa kalça çıkığı olma olasılığı yüksektir. Bu kıvrımlardaki eşitsizlik mutlaka kalçanın çıkık olduğu anlamına gelmez. Fakat çok önemli bir uyarıdır. Kalçaların birinin veya ikisinin bebeğin altını değiştirirken yeterince açılmaması da çok önemli bir belirtidir. Bu belirtiler aileleri uyarmalı ve bir doktora başvurmaları gerektiğini hatırlatmalıdır.''


Kalçası çıkık bebeklerin normal bebeklere oranla daha geç yürüdüğünü, yürümede gecikme veya daha kötüsü topallayarak yürümenin kalça çıkığı belirtisi olabileceğini ifade eden Çullu, ''Çıkık kalçayla topallayarak yürüyen bebeklerin tanısını koymak çok kolaydır. Fakat çok geç kalınmıştır. Günümüzde ultrason, kalça çıkığının erken saptanmasında çok önemli araçtır'' dedi.


ERKEN TANI

ADÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Çullu, gerek muayene, gerekse ultrason sayesinde ilk 3-4 ay içerisinde erken tanı konmuş bebeklerde kalça çıkığının basitçe halledilebildiğini ve bebeğin ömrünü sağlıklı olarak sürdürebileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

''Ultrason, henüz kalça topuzu ve çukuru kıkırdak iken kalçada olası bir çıkık veya gevşekliğin erkenden saptanmasını sağlıyor ve erken tedaviye olanak tanıyor. Çünkü bu yaşlarda basit sargılar ve cihazlar, kalça çıkığının yerine konmasında ve normal gelişmesinde yeterli olmaktadır. Altı aydan sonra çıkmış kalçanın kendiliğinden yerine girmesi mümkün olmadığından, ameliyat ile tedavi gerekmektedir. Tanı konma yaşı geciktikçe ameliyat ağırlaşmakta, ameliyat sonrası normal bir kalçanın gelişme olasılığı azalmaktadır. On sekiz aylığı geçtikten sonra bebeğin kalçasını yerine yerleştirmek yetmemekte, çukuru oluşturma amacıyla ağır kemik ameliyatları da gerekmektedir.''


ULTRASONLA KALÇA KONTROLÜ YAPILMALI

ADÜ'de 9 yıl önce başlattıkları bir uygulamayla hastanelerinde doğan her bebeğin kalçasına 4 ve 6. haftasında ultrason kontrolü yapılmak üzere gün verdiklerini ve bu protokole uyan hiç bir bebeğin kalça çıkığı sorunu yaşamadığını vurgulayan Prof. Dr. Çullu, bunun her ilde ve her bebeğe yapılması gerektiğini ifade etti.

saglık ajanslar/gazete


(alıntı)
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
bu kundak konusunda bir dönem zararlı olduğu söyleniyordu, geçenlerde ise haberlerde bilakis kundak yapmanın faydalı olduğunun söylendiğini hatırlıyorum, bu konu hakkında bir araştırma yapılabilir aslında.
 

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye
bu kundak konusunda bir dönem zararlı olduğu söyleniyordu, geçenlerde ise haberlerde bilakis kundak yapmanın faydalı olduğunun söylendiğini hatırlıyorum, bu konu hakkında bir araştırma yapılabilir aslında.

haklısınız
:baby:

kundaklamak hem zararlı hem yararlı kundaklama şekline bağlı bana kalırsa bebeği sıkmadan yapılan bir kundaklamanın zararının olmayacağını düşünüyorum ama bebeği paket yapar gibi yapılan bir kundaklama gerçekten sakıncalı.
 
Üst