Ayva Reçeli Tarifi

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Malzeme:

2 kilo ayva.
7 bardak su,
7,5 bardak toz şeker,
3 çorba kaşığı limon suyu.

Yapılışı:

Büyükçe bir tencereye suyu koyun. Su kaynamaya başlayınca kabuklan soyulup, çekirdekleri ayıklanmış, istenilen şekil ve büyüklükte doğranmış ayvaları bunun içine atın. Ayvalar biraz yumuşayıncaya kadar kaynatın, içine şekeri ilâve edin, karıştırarak erimesini sağlayın. Sonra şurup koyulaşıp kıvama gelinceye kadar reçeli orta harlı ateşte arada, bir karıştırarak kaynatın. (Reçelin suyundan temiz bir tabağa biraz damlatınca, su dağılmayıp toplu kalırsa, şurup kıvama gelmiş demektir.)

Limon suyunu ilâve edin. Bir t aşım daha kaynatıp tencereyi ateşten indirin. Üstünün köpüklerini kevgir kepçe ile aldıktan sonra, reçeli kuru sıcak kavanozlara boşaltın. Üstüne selofan kâğıdı örtün. Reçeller soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatıp kaldırın.

Reçeli rende olarak yapmak isterseniz, ayvaların kabuklarını soyup iri rendeden geçirin. Reçeli yukarıda tarif edildiği şekilde aynen kaynatın. Yalnız, ayvaları rendeledikten sonra tartın, 1,5 kilo ise, 6,5 bardak yerine 5 bardak su koyun.
alıntı
 
Üst