Allah ve Resulünün sevdiği insan nasıl olmalıdır?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Ya Benim Acil Ödevim Var
Allah ve Rasulünün sevdiği insan nasıl olmalıdır? 10 özellik
yalvarıyorum bulun
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Hadislerde Allah’ın En Sevdiği Kulu

Korkudan O’nun arkasına sığındık

Hz. Ali anlatıyor: “Biz Bedir’de muharebe meydanında korktuğumuz zaman Allah Resulü’nün arkasına sığınır ve O’nunla korunurduk. O, aramızda düşmana en yakın safta bulunanımız idi. Allah Rasûlü Bedir günü en çok gayret gösterenlerdendi.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned,1/86)

Evinde ne yapardı?

Hz. Aise Validemiz’e “Allah Resûlü’nün evinde ne yaptığı” sorulmuş o da şu şekilde cevap vermiştir: O insanlardan herhangi biri gibi davranırdı, elbisesinin yırtığını diker, koyunları sağar ve kendi işlerini yapardı. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/256)

Hz. Aişe, benzer soruyo diğer bir keresinde de şu şekilde cevap vermiştir: “Allah Resûlü evinde, sizden herhangi biriniz ne yapıyorsa onu yapardı. Kendi ayakkabılarını tamir eder, elbisesini yamar ve dikerdi, (ev işlerinde hanımlarına yardımda bulurdu).” (Buharı, Edebu’l-Müfred, 1/190)

Allah’a yakınlaştırıcı amellere sarılın

Ebu Hureyre Allah Resûlü’nün şöyle buyurduğunu anlatır: “Allah’a yaklaştırıcı amellere sarılın, doğruyu arayın, şunu da iyi bilin ki hiç kimse kendi ameliyle cennete giremez.” “Sen de mi?” diyenlere de Allah Resulü şu şekilde cevap vermiştir: “Evet, ben de. Eğer Allah (celle celalühû) rahmeti ve fazlıyla sarıp sarmalamazsa.” (Buharî, Rikâk 18; Merdâ, 19)

O’nsan şefkatlisi yoktu

Enes b. Mâlik diyor ki: “Aile fertlerine karşı, Hz. Muhammed (sallallâhu aleyhi ve selem)’den daha şefkatlisini görmedim.” (Müslim, Fezâil, 63)

Başlarında kuş varmış gibi dinliyorlardı

Ebu Said el- Hudrî bildiriyor: “Sahâbe-i kiram efendilerimiz Allah Resulü^nü dinlerken, başlarında kuş varda onu kaçırmak istemiyorlarmış gibi gayet dikkatle dinlerlerdi.” (Buharî, Cihâh, 37 ; Ebu Dâvud, Tıbb, 1)

Güzel ahlâk O’nunla tamamlandı

Ebu Hureyre’den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem) şöyle buyurmuştur:
“ Ben güzel aklâkı tamamlamak üzere gönderildim.” (Beyhaki, Sünen-i Kübrâ, 10/191)
 
Üst