Ah şu GIYBET tam bir İLLET !

Mu@YMe

Vip Üye
Özel Üye
Ah şu GIYBET tam bir İLLET !
Günlük hayatta çokca kullandığımız ama çoğu zaman bunun farkında bile olamadığımız , belki şeytanın sağdan yaklaşması neticesinde ağzımızdan çıkan bazı gıybet lafızları var.Bu gıybet lafızlarından örnek vermek gerekirse:

'' Ya şimdi biliyorum gıybet olacak ama ''...

Diye başlıyor,ondan sonra gelecek olan ifadelere adeta bir masumiyet urbası giydiriliyor.

'' Ben gıybet etmiyorum ki, doğrusunu söylüyorum.O bunların hepsini biliyor zaten ! ''

Bu da çokca kullanılan bir ifade kalıbı.Zaten kişide olan şeyleri onun arkasından söylemek gıybettir.Eğer söylenilen şeyler kişide yoksa o zaman o kişiye iftira atılmış oluyor ki bu daha kötü bir günahtır.

'' Ben arkasından konuşmuyorum ki! Şimdi burda olsa yüzüne karşıda söylerim.''

Buda ayrı bir gıybet lafzı aslında itiraf etmek gerekir ki,o kişi o anda orada olsa söylediği şeyleri yüzüne karşı söylemesi mümkün değildir.

''Gıybet olur diye söylemiyorum''

Bu lafız en büyük en tehlikeli gıybet oluyor:'' Falan kişi mi?Siz onu bilmiyorsunuz.Onun daha neleri var neleri ama gıybet olur diye korkuyor ve söylemiyorum. ''Bu ifade bunu söyleyen kişinin kastettiği şeyleri söylemesinden çok daha büyük bir gıybettir.Çünkü burada üstü kapalı bir isnat vardır.Zira orada bulunan kişilerin aklına acaba bu şahıs,içki mi içti , kumar mı oynadı ...gibi şeylerin hepsi birden gelebilir.Çünkü ortada net bir durum yoktur.

''Falanca grup var ya ! ''

Bu da çok ağır bir gıybettir.Çünkü bir cemaati gıybet eden aynı zamanda o cemaatin bütün fertlerini gıybet etmiş sayılır.Ve o fertlerin bütününe haklarını helal ettirmesi gerekmektedir ki ,buda çok zor hatta imkansız gibi görünmektedir...

Gıybet günahından temizlenmek için önce tevbe-istiğfar edilmeli ,gıybet yapılan kişiden helallik istenmeli ve o kişiye dua edilmelidir.




''Nasıl eteş odunu yer bitirir , gıybet dahi a'mal-i salihayı yer bitirir.
İzzet-i nefis sahibi bu pis silaha tenezzül edip istimal etmez... (Bediüzzaman)​
tarair3ga0.jpg






 

FERASETLİ

KF Ailesinden
Özel Üye
ALLAH RAZI OLSUN ELİNE SAĞLIK yazıların daim üyeliğin baki ola:492::492::492::gula::gula::gula:
 

denizfeneri

KF Ailesinden
Özel Üye
Zaten kişide olan şeyleri onun arkasından söylemek gıybettir.Eğer söylenilen şeyler kişide yoksa o zaman o kişiye iftira atılmış oluyor ki bu daha kötü bir günahtır.

ALLAH razı emeğine sağlık maalesef bir çoğumuzun zaman zaman yaptığımız şeyler RABBİM bizleri islah eylesin inş
 
Üst