Ağız Kuruluğu Tedavisi

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Vücudumuzda hiç bir organ hatta organizma nedensiz yaratılmamıştır. Hepsinin bir işlevi ve yaratılış nedeni mevcuttur. Bunlardan bir tanesinin gerektiği gibi çalışmaması nedeniyle bize ufak gibi görülen fakat aslında önemli olan rahatsızlıkların başlangıcına neden olmaktadırlar. Tükürük ve tükürük bezleri de yaşam kalitemiz ve sağlımız için önemli olan bir dokumuzdur. Ağzımızı nemli tutan, yutkunmamızı sağlayan, ortaya çıkan plak ve bakterilerden dişlerimiz koruyan tükürüğün az salgılanması sonucu, ağız kuruluğu oluşmaktadır. Ağız kuruluğunun oluşması bakterilere açık bir saha oluşturur, dişlerin çürümesine olanak sağlar.

Ağız kuruluğuna birçok durum neden olabilir. Kullanılan birtakım ilaçlar nedeniyle kişi ağzında kuruluk hissedebilir. Bunun dışında tükürük bezlerinin gerektiği gibi çalışmaması nedeniyle tükürük salgılanmaz ve kuruluk ortaya çıkar. Ayrıca bazı metabolizma bozuklukları nedeniylede bu rahatsızlık görülür. Şeker hastalığının en belirgin bulgularından biride yine ağız kuruluğudur. B vitamini eksikliği olan kişiler, ağızdan soluk alıp veren kişiler, asitli ve kafein içeren içeceklerde bu duruma sebep olmaktadır.

Konuşmada problem yaşama, dilde yanma hissetme, kuru gıdaların çiğnenmesinde ve yutulmasında problem, gırtlakta kuruluk, dudak kuruması ve çatlaması, bazı tatların anlaşılmasında sorun yaşama, ağızda kötü koku oluşmaları gibi birden fazla belirtisi görülebilmektedir. Tedavisi, neden olan hastalığın ortadan kaldırılması yada doktorun vereceği ilaçlar ile mümkün olacaktır. Bunun dışında kendi kendinize yapabileceğiniz bazı önlemlerde vardır. Bol bol ve yakın aralıklarla su içmek, flor içeren diş macunları kullanmak, ağır baharatlı yiyecekler tercih etmemek, sert ve şekerli sakız ve bonbonlardan kaçınmak. Bu gibi durumlara dikkat etmekte ağız kuruluğunu azaltacaktır
 
Üst