Afyon Ekmeği

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Afyon Ekmeği


ekmekler teknelerde yapılır ve hepsi göz kararı olduğu içun ölçü verilemiyor.

Malzemeler:
Un
Su
Tuz
Haşlanmış, rendelenmiş patates
ekşi maya
kuru ya da yaş maya

Aşamalar:

1. Bir gece önceden ekşi maya hamura konulacak kadar unla çoğaltılır (yoğrulur) ve üzeri kapatılıp ılık bir ortamda bekletilir.

2. Kullanacağımız un mutlaka elenmeli, soğuk olmamalıdır (un daima kiler vs olduğu için kullanılman bir gece önce elenip evde bekletilir)

3. Kullanılacak olan un miktarının yarısı kadar patates haşlanır, soyulur, rendelenir.

4. Yoğurma işlemi: Unun bir köşesinde patates, ekşi maya, kuru ya da yaş maya ılık-sıcak arası suda iyice çözünmesi, erimesi sağlanır. Daha sonra yavaş yavaş un alınır. Hamur katı olmamalıdır. Hamur tam bir saat yoğrulur. Yoğrulurken hamurun içine yumrukla yer açıp ara ara su verilir tam kıvamını bulması için. Hamur o kadar cıvık ki tekneyi sallayınca bi o yana bi bu yana gider. Hatta fırına giderken dökülmesin diye çok dikkat edilir.

5. Yoğurma işleminden sonra hamurun üzeri uğra ile kaplanır ve kabarması için sıcak bir ortamda(soba arkası, kalorifer önü) üzeri bezlerle kapatılır. Hamurun kabardığını anlamak için parmağımızı hamura daldırıp çektiğimizde hamur parmak izini belli etmemelidir. Yaklaşık 1 saat.

6. Daha sonra fırında(bu fırın odunla pişiren taş fırın olmalı çünkü pişmesi zor evdeki fırınlarda olacağını hiç zannetmiyorum. Mesela Güler hanımın bahçesinde de vardı bir fırın onda da bu ekmeklerin küçüklerinden yapılır. İsmi gödedir.

7. Bezlere, tablalara, tezgah üstüne bir ekmek büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlanır üzeri bezle kapatılır. Böyle bir 45 dak daha dinlenmesi gerek.

8. Dinlenen hamur fırına verilir. Fırın oldukça sıcak olmalı aksi takdirde ekmek istenildiği kadar güzel olmaz. Hamur fırında 1 saat bekletilir. Arada kontrol edilir. Daha sonra fırından alınan ekmek, o gün içerisinde tüketilmez. Ertesi gün elinize aldığınızda sünger hissi verecek misss gibi ekmeğiniz emrinize amadedir.

Aynı ekmek hamuru kare gibi ince açılıp bir tarafına peynir, kıyma, patates, yeşil mercimek, ıspanak, haşhaş içleri doldurularak diğer tarafı kapatılır. Yani dikdörtgen şeklini alır. Pişirilerek afiyetle yenir. Bunu sıcak yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun

ekmek1.jpg


AFYON EKMEĞİ (20 Adet Ekmek İçin)

Malzemeler:

Yarım çuval un
10 kg. patates
Yarım kilo acı maya
2 avuç tuz
Aldığı kadar su

Yapılışı: İlk önce mahalle fırınından ekmeği yapacağımız zamanı öğreniriz. Buna nöbet alma denir. Ekmek için hazırlıklara başlarız. Önce patatesi haşlarız, soyarız, rendeleriz. Üstünü örter bir kenarda bekletiriz.

Küçük bir kabın içine acı mayamızı koyarız. (Acı maya: daha önce yapmış olduğumuz ekmekten alınan hamurdur). Üzerine un ve ılık su dökerek mayamızı yoğururuz. Üstünü örter sabaha kadar mayalanmasını bekleriz. Nöbet saatinden iki saat önce hamuru yoğurmaya başlarız. Tekneye unu eleriz. Unu teknenin bir tarafına yığar üstüne tuz atarız. Diğer tarafına püre haline getirdiğimiz patatesi sıcak suyla ilk önce karıştırırız. Böylece patates ısınmış olur. Gelen mayayı patatesin üstüne dökeriz. Patatesle de mayayı karıştırırız. Kardığımız bu hamura teknenin diğer tarafındaki unu yavaş yavaş yediririz. Teknede kalan unun üzerine hazırlanan suyu dökeriz ve kararız. Kardığımız bu hamuru diğer mayalı hamurla karıştırırız. Suyunu alıncaya kadar bir saat yoğururuz. Hamurun üzerine un serperiz. Mendille (sofra bezi) üstünü örteriz. Yazın teknenin üstü ince, kışın ise kalın battaniyeler ile örtülür. Bir saat de hamurun mayalanması beklenir. Hamurun mayalandığını anlamak için hamura elimizle bastırırız. Elimizin yaptığı çukur doluyorsa hamurun mayası gelmiş olur.

Fırına tekneyi götürürüz. Sekinin (tezgahın) üstüne mendili sereriz. Üstüne hamur yapışmasın diye uğra (un) serpilir. Tekneden eğsiranla bir miktar hamur alıp tahtanın üstünde iki elimizin arasında yuvarlayıp mendilin üzerine dizeriz. Başka bir mendille hamurların üstünü örteriz.

Şimdi hamuru fırına koyma zamanı geldi. Fırıncı, küreği fırının ağzına koyar. Bir kişi küreğin üstüne un serper. Bir kişi de hamuru küreğin üstüne koyar. Hamurun kabuk atmaması için beş parmağımızı hamurun üstüne bastırırız. Fırıncı kürekteki hamuru fırına koyar. Sekideki hamurları sırayla fırına verirler.

Hamur hafif pişince fırıncı ekmekleri debertir (yer değiştirir). Ekmekler piştikten sonra bir mendile serilip ekmekleri üstüne dizer, soğumasını bekleriz
 
Üst