Adak ve Kurbanı birlikte kesmek

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Hocam öncelikle vermiş olduğunuz açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim. Hocam ben bir adak adadım bu adağımıda Kurban bayramında gerçekleştirmek istiyorum. Yalnız işyerinde çalıştığım ve güvendiğim bir arakadaşım Sudan ülkesinde büyük baş kurban kesiceklerini benimde vekalet vererek ortak olabileceğimi söyledi. ben verdiğim ücret karşılığında yarısını kurban niyetine yarısınıda adamış olduğum adak niyetine kesebilirmiyim. kesemezsem sizce öncelikle hangisi kesmem gerekir.
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Tek hisseden bahsediyorsunuz değil mi?Yani tek kurban ama iki niyet.Konu ile ilgili şu bilgiler yararlı olabilir....

Akika, adak, udhiyye ve nafile kurbanlar için aynı büyükbaş hayvana ortak olunabilir mi?

Ortak kesilen kurbanlarda, hissedarlardan her birinin kurbanlarını aynı maksat için kesmiş olmaları gerekmez. Ortakların her birinin ibadet niyetiyle katılmış olması kaydıyla bir kısmı udhiyye, diğer bir kısmı ise adak, akîka, nafile kurbanı olarak niyet edebilirler.

sorularlaislamiyet

Kurban bayramında kesilen kurban için aynı zamanda akika kurbanına da niyet etsek olur mu? Yani bir kurban üzerine iki ayrı niyet geçerli midir?


Kurban bayramında hem vacip kurban niyeti hem de akika kurbanı niyeti ile kurban kesen kimsenin vacip kurban niyeti geçerli olur. Mesela ramazan ayında hem farz oruca hem de nafile oruca niyet eden kimsenin sadece ramazan orucu geçerlidir. Dolayısıyla tek hisse olarak kesilen kurbanda hem vacip kurban hem de akika kurbanına niyet edilemez.

hikmetnet
 
Üst