Adak Kime verilir kimlere verilmez

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Bir adak var dugun yapacak bırıde var kesıp ona versek oda dugun yemegıne katsa koylulerde yese adak olurmu dugun haftaya acıl cevap verırsenız sevınırım allaha amanet olun.
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Adak Kurbanı Nedir?

Şu arzum yerine gelirse şu cins bir hayvan kurban edeceğim” şeklinde bir vaadde bulunmaya dinimizce adak (nezir)” denir. Verilen bu sözü yerine getirmek vaciptir. Adak: Ya “Şu işim olursa filan zamanda şu türlü bir kurban keseceğim” şeklinde belli bir vakte bağlı olur; ya da belli bir vakit şartı ileri sürmeksizin “Şu işim olursa şu türlü bir hayvan keseceğim” şeklinde olabilir.

Vakti belirtilen adakların vakti gelince yerine getirilmeleri gerekir, kendileri için belli bir vakit şartı ileri sürülmeyen adaklar vaadde bulunmaya sebep olan arzunun gerçekleşmesi üzerine yerine getirilmeleri gereklidir. Adanacak hayvanın kurban edilmesi caiz caiz olan hayvanlardan olması şarttır. Buna göre, kör, topal bir hayvanla tavuk, horoz gibi kurban diye kesilemeyecek hayvanlar adanamazlar. Adak kurbanın etinden adayan kimse yiyemez. Ev içinde harcanamaz, zekat vermenin caiz olmadığı yakın akrabaya (mesela ana, baba, öz çocuklar gibi) verilemez, mutlaka fakirlere dağıtılması gerekir.
 
Son düzenleme:
Üst