100 milyon yıllık örümcek saldırısı

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
20121009105429_orumcek.jpg


Bilim tarihinde ilk defa, ağındaki avına saldırmakta olan bir örümceğin fosilini buldu.


100 bin yıl öncesinden günümüze kadar amber taşının içinde bozulmadan kalabilen örümceğin ördüğü ağın 15 şeridi de bugüne kadar zarar görmeden gelmiş.
Birmanya’da bir madende bulunan fosilin Erken Kireç Taşı dönemine ait olduğu ve yaşının 97 ile 110 milyon yıl arasında olduğu tahmin ediliyor.
Oregon Üniversitesi’nde zooloji profesörü olan George Poinar, Jr., taşın içinde fosilleşen örümceğin henüz yavru olduğunu ve ağına düşen ganimeti yemek üzereyken, üstüne akan ağaç reçinesinin altında kaldığını belirtti. Böylece hem av hem de avcı reçine ile kaplandı ve av sahnesi ölümsüzleşti.
Buluntu ile ilgili makale, Historical Biology (Tarihi Biyoloji) isimli yayının Ekim sayısında yayımlandı. Aynı ağda bir de yetişkin erkek örümceğin bulunduğu ve bunun da, örümceklerin sosyal yaşamına ilişkin en eski bulgulardan biri olabileceği yazıldı.

Avını yiyemeden fosile dönüşen örümceğin, "geratonephila burmanica" olarak bilinen küre ağ örümceği, yenmeden fosile dönüşen avın ise bir eşek arısı türü olan "cascoscelio incassus" olduğu belirtildi
 
Üst