Peygamber efendimizin sünnet çeşitleri ve örnekleri nelerdir?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Peygamber efendimizin sünnet çeşitleri ve örnekleri nelerdir?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Münzevi

KF Ailesinden
Özel Üye
Sünnet çeşitleri 3'tür.Bunlar sözlü, fiili ve takriridir.

1-Sözlü Sünnet (diğer adıyla kavli);

Sünnet, Allah Resûlü’nün (sav) mübarek sözleridir; yani sünnetin bir bölümünü O’nun nurlu sözleri teşkil eder ki, bunlar, Kur’ân’da yer almayan, fakat bütün fukahâca fıkıh kitaplarına alınıp, pek çok hükme esas kabul edilen O’na ait nurefşan beyanlardır ki, misal olarak şunları zikredebiliriz:
a. Efendimiz (sav), “Varise vasiyet yoktur.” buyururlar. Yani, miras bırakan kimse, kendisine vâris olacak biri için mirasından vasiyette bulunamaz.

b. Yine, usûl-i fıkıhta yer alan bir başka mübarek sözlerinde Efendimiz (sav), “Zarar verme ve zarara zararla mukabele etme yoktur.” buyurmuşlardır. Yani, kimseye zarar verilemeyeceği gibi, birine zarar veren kişiye de zararla mukabele edilemez.

c. Allah Resûlü’nün bir diğer mübarek sözlerinde ise şöyle buyurulmaktadır: “Yağmurların ve akarsuların suladığı arazide öşür (onda bir), hayvanlar ile sulanan arazide öşrün yarısı (yirmide bir) zekât vardır.”

d. “Deniz suyuyla abdest alabilir miyim?” diye soran bir sahâbîsine Allah Resûlü, dünya kadar fetvalara esas teşkil edecek şu mübarek sözüyle karşılık verir: “Onun suyu temiz, ölüsü de helâldir.”​

2-Fiili Sünnet

Rasûl-i Ekrem’in (sav) davranışları ve hareketleriyle ortaya koyduğu sünnetdir ki, bunlarla konulan hükümler, Kur’ân’da sarihen zikredilmemiştir. Meselâ; Kur’ân-ı Kerim’de namaz emredilmiş olduğu ve bazı yerlerinde “rükû edin, secde edin” gibi emirler bulunduğu; hattâ umumi bazı vakitler zikredildiği hâlde, kesin olarak hangi vakitlerde ve kaç defa namaz kılınacağı, namazın nasıl eda edileceği, onun farzları, vacipleri ve nelerin namazı bozduğu açıklanmamıştır. Bütün bu hususlarda, sünneti nazara veren Efendimiz (sav): “Beni, nasıl namaz kılıyor görüyorsanız, siz de öyle kılın.”5 buyurarak, sünnetin husûsî teşrî’ine işaret etmişlerdir. [Bu noktada, Efendimiz’in namazının önceki ümmetlerin namazı gibi olduğu da asla söylenemez; kaldı ki, bu noktada tek bir kayıt bile yoktur.] Yine, menâsik-i hacc mevzuunda da Efendimiz, “Haccın menasikini benden alın.”6 buyurmuşlardır. Yani, sünnet olmasaydı, nasıl, ne zaman, kaç vakit, kaç rekât namaz kılacağımızı ve nasıl haccedeceğimizi bilemeyecektik.

3-Takriri Sünnet

Resûlullah (sav), ashâbında gördüğü bazı hoşuna gitmeyen davranışları usûlünce tenkid buyururlardı. Meselâ minbere çıkar ve isim tasrih etmeden, “Cemaate ne oluyor ki, falan şöyle yapıyor?!” diye ikaz ve tembihte bulunurlardı. Bu arada, bazen de gördüğü davranışları menetmez ve sükûtuyla onları tasvip buyururlardı ki, bu da sünnetin takrirî kısmını teşkil etmektedir. Hadîs ve fıkıh kitaplarında bu kısmın misalleri de çoktur.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
S

sünnetler

Ziyaretçi
Peygamberimizin hayatı boyunca yaşayarak bize bıraktığı birçok mükemmel sünneti vardır ancak peygamberimizin en büyük sünneti emribil maruf nehyi anil münkerdir yani iyiliği emredip kötülükten sakındırmaktır, bu sünnetini çoğu zaman unutuyoruz defaatle hatırlamak ve hatırlatmakta fayda vardır.
 
S

sünneti seniye

Ziyaretçi
peygamber efendimizin en önemli ve en birinci en önemli sünneti Allahın emir ve yasaklarını anlatmaktır
 
S

SEMİHA ATEŞ...

Ziyaretçi
AFFERUN GARDAŞ SEVDUM SENU! İyi adamsun hayurlu işlar...
 
S

Sir Aguistin

Ziyaretçi
Hayır çok afedersiniz ama şu yazdığınız yazıyı neden arapça bazlı sözcükler ile donatınız anlamış değilim yazdığınızın yarısını anlamıyorum efendim resmen bir gecede cahil kalmışcasına okudum ya tamamını arapça yaz ya da türkçe yazın da anlayalım hayır nereye baksam böyle Peygamber efendimiz arap yarım adasında dünyaya geldi diye onla ilgili yazılarda arapça bazlı sözcükler mi kullanılması gerekiyor...Neyse güzel, batıya dönük, hoş, sevdim.
 
Üst