Çocuk, ana ve babaya emanettir.…

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Çocuk, ana ve babaya emanettir.…

Teknolojinin gelişmesi ile bilgisayar ve internet hayatımızın her alanına girmiş bulunmaktadır. Sözüm yerindeyse kundaktaki çocuklarımıza kadar ulaşmıştır. Çocuklarımız bilgisayarın ve internetin internetin yaygınlaşması sonucu çeşitli tehlikelerle karşı karşıyadır. Tabiki netin yaygınlaşmasıyla küçük çocuklara hitap eden oyun sitelerinin sayısında da artıs görünmektedir. Ve bu siteler sadece site sahibi tarafından kontrol edilmektedir. Fakat kontrol kriterleri site sahibinin insifiyatine bağlıdır. Çoğu site sahibinin amacıda para kazanmak olduğuna göre bu kriterin pek sağlıklı olmayacağını düşünemeyiz.
Çocuklarımız yapıları gereği oyun oynamak isterler, oyun içten gelen bir dürtüdür. Günümüzde önemli oyuncaklardan bir tanesi de bilgisayar olmuştur. Çocuklarımız ailelerine bilgisayar alması konusunda baskı yapmakta ailelerde çocuklarını mutlu etmek adına bilgisayar almakta fakat günü geçirmek adına yapılan bu mutluluk eylemi ileriki zamanlarda çocuklarımızın üzerindeki olumsuz etkisi fark edilmektedir.
Günümüzün çocukları bilgisayarı ve interneti görür görmez oyunu arzulamakta deyim yerindeyse saldırmakta, hemen google sayfasını açabilmekte ve google çeşitli oyun sitelerinin isimlerini yazarak oyunları açabilmektedir. Daha okuma yazma bilmeyen çocuklarımız birçok oyun sitesinin adresini ezbere bilmekte ve klavyeden yazabilmektedir. Yeni nesil çocuklarımızın neredeyse hepsi böyle diye düşünüyorum.
Küçücük çocuklarımız bilgisayar başında oyun oynayarak saatlerini geçirmekte ve bu yaşta o küçücük bedenlerini bilgisayar ve oyunlara hapsederek ileriki yaşlarda ortaya çıkacak ciddi sağlık ve ruhsal problemlere zemin hazırlamaktadır.
Artık bu durumdan yakınmamız yerine bu çocuklarımızı kontrol altında tutmak ve denetlemek esas görevimiz olmalıdır. Burada en büyük görev anne ve babaya düşmektedir.
Peki çocuklarımız ne gibi zararlarla karşı karşıya ?
Oyun sitelerinde çeşitli reklam şirketileri tarafından yayınlanmakta olan reklamlar çocukların Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Daha küçücük beyinler müstehcen resimlerle karşı karşıya kalıyor. Bunun sonucunda çocuklarımız soyunmayı normal bir fiil olarak benimsiyor ve bilinçaltına yerleşen bu fiil ileriki yaşlarda çocuklarımız üzerinde etkisini gösteriyor.
Şiddet içeren oyunları oynayan çocuklarımız normal hayatta kendisini oyundaki kahraman sanıp uçmak üzere balkondan atlayıp yaşamını yitiriyorlar.
İslam inancına ters olan oyunlar da mevcuttur. Bu oyunları oynayan çocuklarımız küçücük yaşta İslam inancına ters olan fikirleri istemeden de olsa benimseyip ileriki yaşlarda islam’a ters düşmektedirler.
Zararlı oyunları tesit etmek için 2 gün önce bir çocuk sitesine girdim. Site çocuk sitesi olmaktan çıkmış bir durumdaydı. +18 gibi isimlerle sıfatlandırılmış çeşitli oyunlar mevcuttu. Birde 14-16 yaş diye sıfatlandırılmış bir sohbet odası vardı. Sohbet odasına girdim site sahibine ulaşmaya çalışmaktı amacım. Sohbet odasında konuşulan konulara göz attım hiç masum konumsalar değildi. Özelden biri yazdı biraz konuştum. Yaşça büyük bir insan olduğunu tespit ettim. Anladığım kadarıyla yaşça büyük insanlar oradaki sohbetleri yönlendirmekteydiler.. Kendimce biraz düşündüm sohbet odasında admin olsaydım dedim kaç kişiyi banlarım hesabını yaptım. İlk olarak oranın adminlerinden başlardım galiba…
İşte görüyorsunuz çocuklarımız ne tür tehlikeler içine çekilmeye çalışılıyor.
Peki anne ve babaların bu durumda yapmaları gereken nedir ?
Bilgisayarı mutlaka ailenin oturduğu salona kurun. Bu şekilde çocuk aileden soyutlanmaz ve daha kolay takip edebilirsiniz.
Bilgisayar oyunu isteyen bir çocuğa bunu yasaklamak yerine kontrol altında tutmak en doğrusudur. Hepimiz yaşamışızdır ailemiz bir şeyi yasaklamışsa onun üstüne düşeriz dahası gizli yapar yalana yöneliriz…
Bilgisayara içerik filtreleyen bilgisayar programlarını kurmalı ve zararlı sitelere girişi önlemelidirler. Pek çok aile bilgisayar konusunda bilinçsizdir. Bilgisayar açmasını bile bilmezler. Çocukları bilgisayar başında vakit geçiriyorsa ailelerde bilgisayar ve internet kullanmasını bilmelidir.
Çocuklarımızın bilgisayar ve oyun başında geçireceği süreyi kontrol altında tutmalıyız. Çok üzün süre bilgisayar başında oturursa bağımlılık noktasına gelir ve 24 saat bilgisayar başından kalkmak istemez.
Daha sonra oynayacağı oyunları gerekirse bizde oynamalı içeriğinin uygun olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
Bir oyunu yasaklarsak bu oyunu neden yasakladığımızı çocuğun anladığı bir dilde anlatıp çocuğu bu duruma inandırmalı ve farkına vardırmalıyız. Çocuğumuzda bu şekilde zararlı olanı öğrenmiş olacaktır.
Çocuklarımızı bilinçli bir şekilde bilgisayar oyunlarını oynamasını sağlarsak çocuğumuz zarar yerine fayda görecektir. Mesela oyunda alacağı bir görevi yerine getirerek görev bilincini kazanacak kendine güveni artacaktır.
Doğru yöntemler kullanıldığı takdirde bilgisayar oyunları zaman yönetimi, mesajları doğru algılama, eleştirel düşünme, görsel becerinin artışı, zihinsel kapasiteyi yükseltme, stres altında soğukkanlı kalabilme becerisi gibi özelliklerin kazandırılmasına aracı olabilir.
Bu konuda yağılan bir araştırma şöyledir:
Bir grup çocuğa tek başlarına iken şiddet içeren görüntüler izletiliyor. Aynı görüntüler başka bir grup çocuğa ise yanlarında bir büyük varken gösteriliyor. Görüntüleri yalnız başına izleyen çocuklar her seferinde bu görüntülerden daha çok zevk almaya ve günlük hayattaki konuşmalarında orada duydukları kelimeleri kullanmaya, görüntüdeki kahramana benzer hareketler yapmaya başlıyorlar.
Bir yakınlarıyla birlikte görüntüyü izleyen çocuklar ise giderek şiddet içeren sahnelerden rahatsızlık duymaya başlıyorlar. Çünkü izleme esnasında yanlarındaki büyükleri, çocuklara izledikleri olayların kötü olduğunu anlatıyor. Dahası şiddete maruz kalan kişinin hissedecekleri hakkında düşünmelerini sağlayarak çocukların empati yeteneğini geliştirmeye çalışıyor.
Yalnız başına izleyen çocuklar bu görüntüleri oyun olarak görüp ondan zevk alıyorlar, diğerleri ise gördükleri olayların gerçekte nasıl anlamlandırılması gerektiğini öğrendikleri için aynı görüntülerden rahatsızlık duyuyorlar. …
Bu araştırmadan da anlaşılacağı gibi çocuklarımızı bilgisayar oyunlarından korumak ailenin görevidir. Çocukları bir şekilde zarar gören , bilgisayar başından uzaklaştıramayan ve çocuğunu kontrol altına alamayan aileler suçu kendilerinde aramalıdır.
Dinimiz açısından da birkaç cümle paylaşmak isterim.. Dinimiz çocuğun anne ve baba üzerindeki haklarını şöyle belirtmiştir.
Çocuklarımızı her fırsatta dini terbiyesine ve nasihata medar olacak alimlerin meclisine göndermeliyiz.. İnsanların feyz menbaı olan Kur’an-ı Kerim’i ve lüzumlu bütün ilimleri öğretmelidir. Her türlü atıcılık, binicilik, yüzücülük gibi faydalı şeyler anlatılıp öğretilmelidir. Resul-i ekrem aleyhisselam bunların öğretilmesini emretmiştir.
Âile efradını, çocuklarını terbiye etmeyip, İslami hususlarda cahil bırakan ana ve babadan çocuklar Allah huzurunda davacı olacaklar ve şöyle diyeceklerdir: "Bizi, anamız, babamız cahil bıraktı. Haram lokma yedirdi. Haram elbise giydirdi. Biz, bunları bilmiyorduk. Hakkımızı onlardan al."
Günümüzde çocuklarını kırmamak için bilgisayar alan aileler çocuklarının dini eğitimine bu kadar önem vermemektedir. Çocuklarımızı kuran kurslarımıza yollamayıp ona bir bilgisayar almak çocuğunuza yapacağınız büyük bir haksızlıktır. Ve bu hakkı ahiretde sizden talep edeceklerdir.
Bu konuda yapılacak en doğru davranış ödül psikolojisidir.. Mesela kuran okumasını öğrenirsen bilgisayar alacağım gibi.
Herşey ailede bitiyor, Çocuk, ana baba elinde bir emanettir…



Konu sultan_mehmet tarafından hazırlanmıştır.


 
A

AhDe_VeFaLi

Ziyaretçi
Allah zulcelal razı olsun, ikinizdende inşaAllah.
 
Üst