Boy Kısalığı Neden Kaynaklanır

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
buyume.jpg



Kişlerde büyüme hızı iki-üç yaşlarında yılda 8 cm kısa olması, üç ve dört yaşlarında yılda 7 cm kısa olması, dört ve dokuz yaşları arasında ise yılda 5 cm az olması, anne babanın boyuna göre kişinin boyunun kısa olması “boy kısalığı” olarak tanımlanmktadır. Eğer boy uzaması aniden durursa bu bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Böyle bir durumda karşılaşıldığında bir uzaman baş vurulmalıdır.

Boy uzamasının yavaşlamasının iki nedeni bulunmakadır;


Kişide beslenme düzenli bir şekilde yapılıyor, kilosu normal veya normalin üstünde olduğu halde uzama hızı yavaşlamışsa sebebebi genellikle hormonal bozukluklardır.

Zayıf insanlar yani kilosu normalin altında olan insanlarda boyun kısa olması genllikle bazı hastalıklardan dolayıdır. Bu hastalıklara örnek verirsek; beslenme bozukluğu, sindirim sistmindeki hastalıklar, uzun süren ishaller gibi çeşitli hastalıklardan kaynaklanabilir.

Boy kısalığının nedenleri;


- Genitik sebeblerden dolayı yani anne babanın boyunun kısa olması

- Annenin düşük gebelik kilosundan ve bebeğin düşük doğum kilosu

- Anne sütünün yeteri kadar alınmaması

- Düzensiz ve yetersiz beslenme

- Ağır enfeksiyon hastalıkları

- Ağır işlerde çalışmak

- Hormonal bozukluklar ( Büyüme hormonu eksikliği vb..)

- Ergenliğe erken girilmesi ki dünya da her geçen gün ergenlik yaşı düşmektedir.

Beslenme Ve Sporun Boy Uzamasına Etkisi Nedir?


Yüzyıllar önceki atalarımızla aramızdaki boy farkı en az 30 santimetredir. Buda gösteriyorki her geçen yıl atalarımızdan daha da uzun oluyoruz. ABD’de yayınlanan rapora göre 1960′lar da insanlardaki boy artışında yaklaşık 2cm’lik artış var. Bunun bir rastlandı yada ortama uyum olmadığını düşünülmektedir. Gelişen toplumlarda yeme alışkanlıkları yaşama biçimleri, sağlıklı ve dengeli beslenmenin boy uzamasındaki önemli etkenlerden birisi olabileceği belirtiliyor. Yapısal özellikler, genlerin yapısındaki değişikliklerle diğer bir kuşağa aktarılıyor. Bu nedenle genetik şifre kişinin boyunu belirliyen en önemli etkendir.

Gıdaların Boy Uzamanasına Etkisi Nedir?


Gıların boy uzamasıne atkisi anne karnında başlar. Bu yüzden doğru beslenme en önemli etkenlerden biridir. Anne dengeli beslenmeli, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Hamile kadınlar da sıkı diyet zararlı olduğu gibi aşığı kilolarında zararı vardır.

Spor Boy Uzatır Mı?


Boy uzamasına basketbol ve yüzme gibi sporların etkisi olduğu düşünülmektedir. Ancak kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Uzmanlar bu tür sporların kişinin genel sağlığına katkılarından dolayı vucut gelişimine ve boy uzamasına etki ettiğini yani ikincil bir etki olduğunu söylememktedir. Ancak her spor boy uzatmamktadır. Ancak her spor boy uzatmamaktadır. Örneğin, halter, güreş ve vücut geliştirme gibi kemik uçlarındaki büyüme plaklarına stres uyguladığından boy uzamasını yavaşlatmaktadır. Ancak buda kesin olarak kanıtlanmamıştır
 
Üst