Aflatoksin nedir?

ma'vera

Emektar
Özel Üye
[h=1]Aflatoksin Nedir?[/h]Mikotoksinler kuru gıdalarda, tahıllarda ve yemlerde nemin artmasına bağlı olarak küfler tarafından üretilen zehirli kimyasal metabolitlerdir. En çok araştırılan ve bilinen mikotoksin aflatoksindir. Aflatoksin diğer mikotoksinlere nazaran daha fazla akut toksik ve potansiyel kanserojen etkiye sahiptir. Daha çok Aspergillus flavus küfü tarafından üretilen aflatoksin insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olur. Aflatoksin özellikle karaciğer üzerinde etkilidir ve uzun süre aflatoksin bulunan gıdaların tüketilmesi sonucu karaciğer kanserine sebep olmaktadır. Tamamen yok edilmesi ya da oluşumunun önlenmesi imkansız olduğu için, birçok ülkede yasal düzenlemelerle gıda ve yemlerde aflatoksin varlığına katı sınırlamalar getirilmiştir.


Ads%C4%B1z.png


[h=1]Aflatoksin Tüketiminin İnsan Sağlığına Etkisi[/h]Aflatoksine maruz kalan insanlarda akut aflatoksikozis vakaları görülmüştür. Aflatoksikozis sendromları karın ağrısı, kusma, serebral ödem, pulmoner ödem, karaciğer, kalp ve böbreklerde yağlanma, koma ve ölüm ile karakterize edilmiştir.
1988 yılında IARC insanlarda kanserojen etkiye sahip maddeler listesine aflatoksin B1’i eklemiştir. Asya ve Afrika’da yapılan epidemiyolojik çalışmalara göre aflatoksin içeren beslenme ile karaciğer kanseri arasında pozitif ilişki olduğu kanıtlanmıştır.

Aflatoksin genelde hasat öncesi tarladaki ekinlerde oluşur. Depolama sürecinde nem oranı küf gelişimi için kritik noktayı geçerse ve ekinin kurutulması gecikirse hasat sonrası kontaminasyon gözlenir. Böcek ve kemirgen istilası da bazı depolanmış ürünlerde küf gelişimini kolaylaştırır.

221.png

Süt, peynir, mısır, yer fıstığı, fındık, baharat, pamuk, badem, kırmızıbiber, incir ve yem çeşitleri aflatoksin oluşumu için riskli ürünlerdir. Süt, yumurta ve et ürünlerinde, aflatoksin kontamine olmuş yem tüketen hayvanlardan dolayı aflatoksin tespit edilmiştir. Aflatoksin kontaminasyonu bakımından en yüksek riske sahip gıdalar mısır, fıstık ve pamuk tohumudur.

alıntı
 
Üst