İstiklal Marşının Kabulü 12 Mart

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
İstiklal Marşının Kabulü 12 Mart hakkında kısaca bilgiler. İstiklal marşı hangi yıl ne zaman kabul edildi tarihi, besteleyen kimdir yarışmaya kaç şair katıldı ve Mehmet Akif Ersoy neden katılmak istemedi.

Kurtuluş savaşı yıllarında kazanılan zaferlerin anlamını anlatacak ve bağımsızlığımızın sembolü olabilecek bir ulusal marş eksikliği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 500 TL ödüllü şiir yarışması başlattı. Yıl 1921'i gösteriyordu.

Ülkenin çeşitli yerlerinden yarışmayı duyan şairler başvuruda bulundu.Toplam 724 şiir katıldı yarışmaya... Fakat bir eksik vardı. Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılmak istemiyordu. Çünkü yarışma para ödüllüydü ve Akif yazacağı dizelerin bedelsiz olmasını paradan etkilenmemesini ve karşılıksız olmasını istiyordu. Ancak o zaman ülkeye mâl olabilirdi.

Mehmet Akif Ersoy'un yarışmaya katılmasını isteyen Bakan Hamdullah Suphi (Tanrıöver) Bey Mehmet Akif'i ikna edebilmek için bir mektup yazdı. Mektubun içeriğinde yarışmaya katılmasını istediği ve para konusunun ise bir şekilde halledilebileceği yer alıyordu. Daha sonra Akif para konusunda garanti alması üzerine yarışmaya katılma kararı aldı ve bir gece ansızın ulusal şiir'i kaleme aldı.

Yarışmada birinci seçilen Akif'in istiklal şiiri mecliste defalarca okunarak beğeni ile karşılandı. Ve 12 Mart 1921 tarihinde mecliste ulusal şiirimiz resmen kabul edildi.

İlerleyen yıllarda Cumhuriyet dönemine geldiğimizde bestelenmesi kararı alındı ve Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası şefi Şefi Zeki Öngör tarafından bestelenerek kabul edildi. Halen de her türlü milli organizasyonlarda ve programlarda okunmaktadır.
 
Son düzenleme:

Ödevci

Kıdemli Üye
Üye
Bugünkü ödevimde çok işe yaradı. Tam da istiklal marşının kabulü konusunu işliyorduk. Elinize sağlık.
 
Üst