Anne ve Baba Olmaya Psikolojik Hazırlık-1

HizmetkâR

Yeni Üye
Üye
Selamün Aleyküm // Aleyküm Selam // Anne ve Baba Adayları

Değerli kardeşlerim bu günkü makalemizde sizlerle elimizden geldikçe Anne ve Baba Olmaya Psikolojik Hazırlık konusunu kavramaya çalışacağız. Bir çok evli çiftin ilk hayallerinden çocuk sahibi olmaktır. Özellikle bayanlar bunu daha çok ister ve hissederler bayanın bu konuya bakış açısı erkeğinkinden çok daha farklıdır. Gerçekten de biraz kendimizi düşünmeye sevk ettiğimizde çocuk ve çocuk sahibi olmak bam başka geliyor insana yalnız bu insanın hislerinin olduğu aşamadır sağlıklı düşünen ebeveynler bu güzel isteklerinin oluşumundan sonraki durumu da hesapla malıdırlar.

Ebeveynlik rolüne hazırlıklı hale gelebilmek için hem psikolojik olarak hazır olmak hem de bir çocuğun ihtiyaç duyduğu bakım, eğitim ve psikolojik destek hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir. Bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren yaşam tarzınızı, alışkanlıklarınızı, varsa sağlık sorunlarınızı gözden geçirmeniz gebe kalmanızı kolaylaştıracak ve gebelik dönemini daha rahat geçirmenizi sağlayacak. Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Hüsnü Görgen : “Özellikle var olan sağlık sorunlarınızın gebelik öncesinde kontrol altına alınarak tedavi edilmesi son derece önemlidir.” diyor.

Âmiane bir ifadede bulunursak: Aman ne olacak siz çocuk yapın gerisi gelir. İşte maalesef bu cümleler toplumumuzda çokça kullanılmaktadır. Onların kast ettikleri şey şu da ola bilir: Siz çocuk getirin Allah size yardımcı olur, rızık veren Allah’tır. Tamam amenna doğrudur yalnız yanlış olan husus şudur ki: Biz elimizden geleni yapacağız imkanımızı ve durumumuzu göz önüne alacağız! Allah’ın bize emanet edeceği çocuğa nasıl baka bilir ve emanete nasıl sahip çıka biliriz hazırlıkları ve planlarının da kurulması şart olsa gerek. Çocuk evliliğin süsüdür o süsü elimizden geldikçe yıpratmamamız gerekmez mi? Allah bize emanet etmiş hem maddi hemde psikolojik sorunlarımızın içerisinde acaba ne kadar süsümüzü muhafaza ede biliriz? bunların planlarını yapmak gerekmez mi sizce? kendimizi maddi o kadar önemli olmasa da en azından psikolojik olarak hazırlamalıyız hazırlamak ta gerekiyor.

Ailelerin dikkat etmesi gereken başka bir husus daha hani halk arasında evlilikler kötüye gittiği zaman derler ya kızım veya oğlum neden çocuk yapmayı denemiyorsunuz. Ben bu cümlelere oldum olalı anlam veremedim, tamam doğrudur çocuk güzeldir belkide ailedeki barışı sağlaya bilir ki bu gün bunun oranı çok düşük bir yüzdelik diye biliriz çünkü eskisi gibi insanlar inanç veya kültür gereği aile yapısına ve kutsallığına bilgisizlikten dolayı önem vermezler. Bence çocuk sırf güzellik olduğu için evin içine neşe ve mutluluk olduğu için veya İslami bir bakışla efendimizin "çoğalın" tavsiyesini yerine getirmek için olmalıdır. Evliliği kurtarmak için değil zaten evliliğin bozulma konusu bam başka arşivleri kapsayan bir konudur. Şimdi bir sırf evliliği kurtarmak veya başka sebeplerden dolayı çocuk getirmeye kalkarsak ileri ki dönemlere çok olumsuz yansıması olacaktır. En anlamlı ve kısa örneği çocuk biraz düşüne bilme yaşında kavgalarımızın içinde veya maddi sıkıntılar da sen istedin çocuk yapmayı cümlesini çocuğun duyması onun çöküşü demek olur.

Bizler en güzel kararımız olan ve huzur ve mutluluk dolu olması gereken çocuk sahibi olma kararımızda çok dikkatli ve özen göstererek hareket etmeliyiz. Çocuk yapmakla iş bitmiyor derler ya doğrudur ne kadar Allah c.c. onun rızkına kefil olmuşsa da bizimde yapmamız gereken sorumluluğumuzda olan bir çok şey vardır. Bunların en önemlilerinden hem "İslami terbiye ve kültür" diğeri ise bu asırda fenni bilgi yani okul eğitimi bunlar çok ama bir çok şeyden önemli hususlardır. Bu iki konuyu Allah’ın izniyle başka yazılarımızda ele alacağız. Gerçi bu konuyu da tam anlatmadık diğer bir makalede ise bitirmeye çalışacağız inşAllah.


Yazar: Abdulcabbar Ekinci
Kaynak: HizmetkR


Faydalanılan siteler : %75 Özgündür.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

KaraHilal

Çalışkan Üye
Vealeykumselam @HizmetkâR ellerine sağlık, ancak konu çok küçük yazılmıştı, yazı boyutunu düzelttim, ayrıca hatalı görünen komutları da kaldırdım, yalnız hürriyet vb sitelerden konu açmamaya biraz daha özen gösterirsek daha iyi olur.
 
Üst