Çocuklar İçin İslami Oyun Ve Oyuncaklar Nelerdir?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Çocuklar İçin Uygun İslami Oyun Ve Oyuncaklar Nelerdir?

Küçük çocuğu olanlar günümüz teknoloji dünyasında islami hassasiyeti taşıyan çocukların yetiştirilmesi konusunun ne kadar önemli ve elzem olduğunu bilirler. Bu konu ile ilgili çocuğun yiyeceğinin helal, giyeceklerinin ve hatta oyun ve oyuncuklarından yaşamındaki her nesnenin islami ölçülere uygun olmasına riayet edilerek o çocuğun yetiştirilmesi gerekir.

Sizler de bu konu altında bildiğiniz islami oyun ve oyuncakları yazarak katkıda bulunabilirsiniz.
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Çocuklara oyuncak bebek veya oyuncak hayvanlar almak caiz mi?

Cansızlara âit resimlerin mahzursuz olduğu bilinen bir hakikattir. Ancak canlıya âit resimler, oyuncak bebekleri, bahsedilen kurt, kuş resimleri çocukların oynamaları için olursa câiz olduğu kitaplarımızdaki kayıtlardan anlaşılmaktadır. Peygamberimizin (asm) bizzat bir tatbikatından verilen örnek de bunun câiz olduğunu göstermektedir.

Nitekim Resûl-i Ekrem Hazretleri (asm) bir ağaç atla oynayan kız çocuğunu görünce menetmemiş, oynamasına müsaade vermiştir. Bunun gibi delilleri toplamış olan fakihler, çocuk oyuncaklarının cevazına kani olmuşlar, alıp satmanın haram olmadığı hükmünü istihrac etmişlerdir. Bu mevzuda bilgi veren Mısır Müftüsü Haseneyn Mahluf, (Şer’î Fetvalar) kıtabında özetle şöyle demiştir:

"İmam-ı Ebû Bekir bin Arabî, İmam-ı Nevevi, İmam-ı Kastalânî ve diğerleri, cisimli resimler edinmenin haram olmasında ulemanın ittifakını nakletmişlerdir. Yalnız bunlardan çocuk oyuncaklarını istisna etmişlerdir. Mücessem olsa bile Şâri, çocuk oyuncaklarına müsaade etmiştir. Bu oyuncaklar ister çamurdan, ister kumaştan, ister helvadan, ister pamuk ve odundan olsun farketmez; deve, at gibi oyuncak da olsa hepsi câizdir, demişlerdir."

// Sorularla İslamiyet
 
Üst