Windows Easy Transfer Nedir? Nasıl Kullanılır?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Windows Easy Transfer Nedir? Nasıl Kullanılır?
Windows easy transfer = windows kolay aktarım eklentisidir.

Her yeni işletim sistemi kurulduğunda veya bilgisayar değiştirildiğinde eski dosyaları geri yüklemek için mutlaka belirli bir zaman harcamak zorunda kalınır. Daha doğrusu eski işletim sisteminde bulunan dosyalar önemli olabilir ve bu dosyaların yeni bilgisayara alınması istenebilir. Bu konuda da herkesin kendisine göre kullandığı belli başlı çözümler vardır. Örneğin bilgisayardan istenilen yedek alınır, yeni işletim sistemi kurulur. Yeni işletim sistemi kurma işi bittikten sonra alınan yedekler geri yüklenir. İşte burada dikkat edilmesi gereken nokta eksiksiz bir şekilde yedek almaktır. Eğer bazı dosyaların yedeklerinin alınması unutulursa, yedekten geri dönerken problemler yaşanabilir ve önemli dökümanlar kaybolabilir.

Microsoft bu tür kazaların önüne geçebilmek için Windows Vista ile birlikte Windows Easy Transfer Wizard(Windows Kolay Aktarım Sihirbazını) sunmuştur. Bu araç ile, Windows işletim sistemi çalışan her iki sistem arasında kullanıcı hesaplarını, tüm dosya ve klasörler, e-posta mesajları, iletişim bilgileri, fotoğraf, müzik ve videolar taşınabilir. Ek olarak önemli olan diğer iki seçenek ise Windows ve İnternet ayarları yeni sisteme kolay ve sorunsuz bir şekilde taşıyabilir. Ancak burada özellikle bir konuyu belirtmekte fayda var. Windows Easy Transfer aracılığı ile program transfer edilemez.

Kolay Aktarım Sihirbazı, Vista ile birlikte kullanılmaya başlanan ve Windows 7 işletim sistemiyle de kullanılmaya devam edilen bir uygulamadır. File and Settings Transfer Wizard (Dosya ve Ayarları Transfer Shirbazı), Vista işletim sistemiyle hem isim değişikliğine uğradığı gibi hem de güncelleştirilmiştir. Vista ve Windows 7 işletim sistemleriyle kullanılmaya başlanan bu aracın en büyük farkı; bütün kullanıcıların dosya, klasör ve ayarlarını aynı anda aktarıma izin vermesidir.

Windows Easy Transfer ile iki işletim sistemi arasında aşağıdaki yöntemleri kullanarak dosya ve ayarlar taşınabilir.

  • Easy Transfer kablosu kullanarak; yani USB ile kaynak ve hedef bilgisayar arasında taşıma işlemi gerçekleştirilebilir. Yalnız Kolay Aktarım Kablosu olarak bilien USB girişli bu kablo standart USB kablodan farklı yapıdadır. Bu kablo sadece iki bilgisayar arasında bilgi aktarmak için kullanılabilir. Bu kablo kullanılarak yapılan aktarım, diğer yöntemlere göre daha güvenilir ve daha hızlıdır. Bu kablo Vista ve Windows 7 işletim sistemlerinde herhangi bir program kurmadan çalışırken XP işletim sistemlerinde kabloyu takmadan önce küçük bir program kurulması gerekmektedir, bu programı kablonun alınacağı yerden temin edilebilir.
1076_00003.JPG

Windows Easy Transfer Kablosu

  • Aktarım yapılacak olan dosyalar ağ (network) bağlantısı aracılığıyla taşınabilir. Eğer dosyaları aktarmak için ağ bağlantısı kullanılmak istendiğinde dikkat edilmesi gereken nokta aktarım işlemi yapılan iki bilgisayar da aynı ağ içinde bulunmalıdır.

  • CD,DVD, Flashbellek veya harici harddisk kullanarak dosya ve ayar aktarımını gerçekleştirilebilir.
Windows Easy Transfer aracı XP-Sp3 ve üzeri işletim sistemleri tarafından desteklenmektedir. Eğer Xp-Sp3 ve Vista işletim sistemlerinden Windows 7 işletim sistemine Windows Easy Transfer aracı kullanılarak dosya aktarabilmek için Microsoft’un sitesinden işletim sistemine göre ve 32-bit ya da 64-bit olup olmadığına göre uygun olan program indirilip kurulabilir.

Windows Vista (32-bit veya 64-bit) işletim sisteminden Windows Vista (32-bit veya 64-bit) işletim sistemleri arasında işletim sisteminin kendi özelliği olan Windows kolay aktarım aracı kullanılarak dosya aktarım işlemi yapılabilir.

Windows 7 (32-bit veya 64-bit) işletim sisteminden Windows 7 (32-bit veya 64-bit) işletim sistemleri arasında işletim sisteminin kendi özelliği olan Windows kolay aktarım aracı kullanılarak dosya aktarım işlemi yapılabilir.

Windows Easy Transfer aracını kullanabilmek için öncelikle bilgisayara yönetici (administrator) olarak girilmesi gerekmektedir ve daha sonra aşağıdaki adımlar izlenerek yedekler alınıp yeni bilgisayara aktarılabilir.

  1. Bilgisyarın Start (Başlat) menüsünden Getting Started (Başlarken) sekmesinin altında Windows Easy transfer araç çubuğu tıklanır.

    1076_00004.jpg


  2. Açılan yeni pencereden Next (İleri) seçeneği seçilerek devam edilir.

    1076_00005.jpg


  3. Gelen pencereden eski bilgisayardan yedeklerin nasıl alınacağı ile ilgili seçenekler bulunmaktadır. Kolay aktarım kablosu aracılığıyla, ağ aracılığıyla ya da usb disk, harici disk aracılığıyla seçeneklerinden biri seçilir.

    1076_00006.jpg


  4. Yukarıdaki pencereden harici disk seçeneğini seçilip devam edilir. Sonrasında gelen pencerede şu an yedeklerin alınacağı bilgisayarda oldunduğu için This is my old computer (Bu benim eski bilgisayarım) seçeneği seçilerek devam edilir.

    1076_00008.jpg


  5. Gelen pencerede bilgisayar kontrol edilir, nerede hangi dosyanın olduğu ve boyutu belirlenir.

    1076_00009.jpg


  6. Tarama işi bittikten sonra açılan pencerede dosyaların boyutları gözükmektedir. Bu pencerede isteğe bağlı olarak Next (İleri) seçeneği tıklanrak tüm bilgisayarın yedek alınması sağlanabilir. Pencerenin sol tarafındaki işaretleri tıklanarak seçim yapılabilir ya da Customize (Kişisel) seçeneği tıklanarak belgeler, müzik, resimler, video… gibi seçeneklerden yedeklenmek istenen dosyanın yolu gösterilebilir.

    1076_00012.jpg


  7. En altta bulunan Advanced (Gelişmiş) seçeneğine tıklanarak bilgisayarın içinde bulunan herhangi bir dosyayı seçip de yedekleme işlemine devam edilebilir örneğin sadece masa üstündeki dosyaları yedeklenmek istenirse ikinci şekildeki gibi bir yol izlenir. Yedeklenmek istenen dosyaları seçtikten sonra Save (Kaydet) seçeneği tıklanır.

    1076_00011.jpg


    1076_00013.jpg


  8. Aşağıdaki pencerede olduğu gibi seçim sonucunda yedeklenmek istenen dosyaların toplam boyutunu görülebilir. Bu pencerede Next (İleri) seçeneği tıklanarak devam edilir.

    1076_00014.jpg


  9. Daha sonra açılan yeni pencerede isteğe bağlı olarak dosyalara şifre koyup sadece şifre ile erişilme yetkisi verilebilir ya da şifre koymadan Save (Kaydet) seçeneği tıklanarak yedeklenecek dosyaların nereye kaydedileceği gösterilir işleme devam edilebilir.

    1076_00015.jpg


  10. Kaydetme işlemi bittikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelir. Gelen pencerede Next (İleri) seçeneği tıklanarak devam edilebilir.

    1076_00016.jpg


  11. Bu pencerede kaydedilen dosyaların yolu gösterilir ve yedek alma işleminin başarılı bir şekilde yapıldığını göstermektedir. Next (İleri) seçeneği tıklanarak devam edilir.

    1076_00017.jpg


  12. Close (Kapat) seçeneği tıklanarak işlem sonlandırılır.

    1076_00018.jpg

Windows Easy Transfer aracıyla alınan yedekleri yeni bilgisayara aktarmak için aşağıdaki yollar izlenir.

  1. Eski bilgisayardan alınan yedeklerin dosyası yeni bilgisayarda açmak için tıklanır. Eski bilgisayardan yedek alınan dosyalar .MIG uzantısıyla kaydolur bu dosya açılmaya çalışıldığında aşağıdaki gibi bir ekran gelir.

    1076_00019.jpg


  2. Alınan yedeklerin aktarım işlemi otomatik olarak başlamaktadır alınan yedekler alındıkları klasörlerin altında yeni bilgisayarda tekrar oluşmaktadır. Bu işlem bittikten sonra yedekleri geri alma işlemi başarıyla tamamlanmış demektir ve aşağıdaki pencere ekranda görünür. Buradan hangi dosyaların transfer edildiği, nereye kaydoldukları ve eski bilgisayarda kurulu olan programların listesi ayrıntılı olarak görülebilir.

    1076_00020.jpg

Farklı dil seçeneği kullanan işletim sistemleri arasında da Windows kolay aktarım aracı kullanmak mümkündür. Farklı dil özelliğine sahip işletim sistemlerinde yedeklenen .MIG uzantılı dosyaya tıklandığında aşağıdaki gibi bir uyarı alınır ama Ok(Tamam) seçeneği tıklanarak devam edildiğinde aktarım işlemi yukarıda anlatıldığı gibi uygun bir şekilde devam etmektedir ve yedekler kayıpsız bir şekilde yeni bilgisayara kopyalanır.


1076_00021.jpg


Kaynak
 
Üst