Terviye Günü Nedir? Hakkında Kısa Bilgi

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Terviye Günü Nedir? Hakkında Kısa Bilgi
Zilhicce ayının 8. gününe Terviye günü denir. O gün hacılar Mekke'den Minâ'ya çıkarlar. Terviye denmesinin sebebi, hacıların o gün Zemzem suyundan çok içip kanmalarındandır. Terviye, tefekkür mânâsına da kullanılmaktadır.

İbrahim aleyhisselâm, Zilhicce ayının 8. gecesi, rüyâsında “Kendi oğlunu keser hâlde” gördü. Sabah olunca, “Rüyâ şeytanî midir, Allah tarafından mıdır?” diye terviye ve tefekküre dalıp, o günü tefekkürle geçirdi. Arefe gecesi olduğunda kendisine; “Emrolunduğun şeyi yerine getir!” buyurulunca, Allahü teâlâ tarafından olduğunu bildi. Bildiği için o güne, bilmek anlamına gelen Arefe, dendi.

Arefe, Zilhicce’nin 9. günüdür. Başka günlere Arefe denmez. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: “Bir Müslüman, Terviye günü (Arefe gününden bir önceki gün, yani yarın) oruç tutarsa ve günâh söylemezse, Allahü teâlâ, onu elbette Cennete sokar.” “Rahmet kapıları 4 gece açılır. O gecelerde yapılan duâ, tevbe red olmaz. Ramazan ve Kurban bayramının 1. geceleri, Berât gecesi ve Arefe gecesidir.”
 
Üst