Sünnet ne demek anlamı kısaca

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Sünnet ne demek anlamı kısaca
sünnet nedir anlamı sözlükte.


Sünnet kelimesinin lügat anlamı yol demektir. Genellikle iyi ve güzel yol anlamında kullanılır. İyi bir çığır açmak demektir.
34356260.png


“kim iyi bir çığır açarsa o işi yapanların aldığı sevap kadar o işi başlatana sevap yazılır.” Hadisi buna en güzel bir örnektir. Hadisde iki kısım vardır: SENET ve METİN kısmı. Senet’e Rivayet zinciri de denir. Metin sevgili Peygamberimiz'in sözleri veya onun fiillerini anlatan sözlerdir.
53757015.jpg
21403197.jpg
34609310.jpg
Hadisinde
61190043.jpg
kelimesine kadar olan kısım senet, sonrası da metindir. USULU HADİS daha çok Hadisin senet kısmıyla ilgilidir.

Hadis ilmiyle meşgul olan bilginlere MUHADDİS denir. Nasıl ki, itikat ve Amel mezheblerinde ve kıraat ilminde imamlar varsa, Hadis ilminde de imamlar vardır. Hadis ilminin en önde gelen imamları imam Buhari ile İmam Müslim’dir.

Hadisler Resulullah sağ iken Sahabe tarafından ezberlenmişti. Sahabeyi gören ve tabiin denilen Müslüman alimler sahabenin rivayet ettiği Hadisleri ezberlemişlerdi. Ancak birkaç sahabe Hadis yazmıştır.

Hicri 100 yılına kadar yani Peygamberlik devrinin başladığı yıldan itibaren 113 yıl sonraya kadar Hadisler ezberlenerek öğrenilmiş ve ezberleterek öğretilmişti. Hicri 100 yılında Hükümdar ÖMER BİR ABDULAZİZ HAZRETLERİ, Hadislerin zayiğ olmasından endişe ederek yazılmasını ve kitablarda toplanılmasını uygun görmüştür. Bu işin yapılması için Medine valisi ve Kadısı olan EBU BEKİR BİN MUHAMMED’e bir emirname göndermiştir. Başka büyük şehirlerde bulunan yetkili kimselere de aynı anlamda emirler vererek Hadislerin toplanılması ve yazılması konusunda çok ciddi bir çalışma başlatmıştır. Böylece HADİS-İ ŞERİFLER ezberlerden sayfalara geçmeye başlamıştır. İlk Hadis Yazanlar Genelde İbni Şihab ez Zühri, Medinede Muhammed İshak ve imam Malik, Mekkede Abdullah bin Cüreyç"dır.

Hadis yazmada önce senet yani bu Hadisi Peygamber (a.s.) dan hangi sahabe işitmiştir. Ondan hangi tabii ezberlemiştir. Ondan kim öğrenmiştir. Bunlar ifade edilir sonra Hadisin metni yazılırdı. Muhaddisler

Hadisleri yazarken senedin sağlam olmasına çok dikkat ederlerdi. Yazılan hadis kitabları konularına göre bazı kısımlara ayrılırlar:

1. Musannaflar: Hadislerin konulanna göre yazılmasıdır.

2. Müsnetler: Ravilerin rivayet ettikleri hadislerin sırasıyla yazılmasıdır.

3. Huruf-u Heceye göre yazılması :
Hadislerin metinleri alfabetik sıraya göre yazılmasıdır. KÜTÜB-Ü SİTTE (ÖNEMLİ ALTI HADİS KİTABI) musannaflardandır. Bunlardan İmam Buhari ve İmam Müslim’in kitablarına Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim denir. Bütün İslam aleminde en sağlam hadis kitabı olarak bunlar kabul edilir. Tirmizinin, Ebu Davut”un İbn-i macenin ve Neseinin kitaplarına SÜNEN denir. Müsnet şeklinde yazılan kitabların en meşhuru Ahmet bin Hanbel’in Müsnedi’dir.
 
Üst