Sınav stratejisini bilmek başarıya yaklaştırır

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Sınav stratejisini bilmek başarıya yaklaştırır
11 Haziran 2011 / 09:00
Sınavlarda strateji bilmek, hedefe ulaşmada önemli bir süreçtir.

Faruk Ardıç'ın haberi
Üniversite adayları için sınavda bilgilerini hatırlama, uygulama, sınav kaygısını azaltma, zamanı verimli kullanma ve doğru kodlama yapma gibi stratejiler başarıda önemli rol oynayacaktır.
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) öncesi üniversite adaylarının sınavlara yönelik ön bilgilere sahip olması, farkındalık kazanma adına önemli görülmektedir.
LYS-1 Matematik testi Matematik testine öncelikle sayısal ve eşit ağırlıklı alandan tercih yapacak adaylar girecekler. Bu sınava 2010 LYS'de giren aday sayısı 593.253 idi. Bu sene bu sayı 30.055 arttı. 2010'da uygulanan matematik sınavında verilen süre soruların zorluk düzeyine göre yeterliydi ve YGS konularından 4 tane soru gelmişti. Fonksiyon konusundan gelen soru sayısı sınavın geneline oranla fazlaydı. Geometri testinde ise sorular genel olarak müfredata uygundu. Analitik geometri soruları, tanım ağırlıklıdır ve temel bilgileri ölçücü nitelikteydi. Bu sene de aynı nitelikte soru gelmesi bekleniyor. Konu bilgisi ve farklı konuların birlikte düşünülebilmesi önemlidir. Örneğin bir soruyu çözebilmek için 2. dereceden denklem çözmek gerekebilir veya trigonometri-analitik, logaritma-analitik gibi karma sorular gelebilir. Geometrik yer ifadesi iyi anlaşılmalıdır. Fazla ayrıntılı düşünüp panik yapmaya gerek yok.
LYS-2 Fen Bilimleri testi Fen Bilimleri testi mühendislik, sağlık bilimleri ve fen tercihi yapacak adayların girecekleri sınavdır. 2010'da 269.900, bu sene ise 292.836 aday girecek. Fen ve Matematik puanıyla öğrenci alan bölümlerin kontenjan sayısı 150 bin civarında. 2010 LYS sonuçlarına göre bu kontenjanlardan 12 bini boş kalmış. 2010 LYS Fizik sınavında daha önce sorulmayan tipte sorular yoktu. Mekanik konularından çıkan soru sayısı diğer konulara göre biraz daha fazlaydı. Bu bölümde iş ve enerji konusundan 5 soru gelmesi dikkat çekiciydi. Bu sene fizikte elbette seçici sorular olacak, bunlara takılıp kalmayın. Mekanik, optik ve elektriğe dikkat edin; hem çeldirici hem de çok soru gelebiliyor. 2010 LYS Kimya'da sorular kolay olmakla beraber öğrencilerin tüm konuları bilmesi gerekliydi. 2010 LYS Biyoloji sorularının tümü bilgi ağırlıklıydı. Soruların yüzde 50'si 11. sınıf, yüzde 25'i 12. sınıf, kalan yüzde 25'i de 9. ve 10. sınıf müfredatından geldi. Denetleyici ve düzenleyici sistemlerden beklentilerin üzerinde soru soruldu.
LYS-3 Edebiyat-Coğrafya testi Edebiyat-Coğrafya testi, Eşit Ağırlık ve Sözel tercih yapacak adayların gireceği sınavdır. Bu sene bu teste toplam 678.707 aday başvuru yaptı. Bu sayı geçen sene 620.017 kadardı. Edebiyat-Coğrafya ve Matematik testlerine yönelik Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alan bölümlerin kontenjan sayısı 110 bin civarında. Bu kontenjanlardan 7 bin 500'ü boş kalmış durumda. 2010 LYS Türk Dili ve Edebiyatı testinde, dil ve anlatım dersinden 20, Türk edebiyatı dersinden 36 soru sorulmuştu. Tüm sorular müfredatı tarayıcı nitelikteydi. Sorular, uzun paragraflar içerdiğinden dolayı bazı öğrenciler zaman sıkıntısı çekmiş olabilir. Türk dili edebiyatı soruları, ağırlıklı olarak Cumhuriyet, Tanzimat ve Servet-i Fünun dönemlerinden çıkmıştı. Bu sene dönemlerin en önemli sanatçılarını bilmek yeterli, zira şimdiye kadar dönemlerin önde gelen isimlerinden sorulmuş. Ayrıca, şiir bilgisine de dikkat etmek gerekiyor. Coğrafya-1 testinde ise dört coğrafya sorusu ALES soru tarzına benzemekteydi. Coğrafya sorularında EA öğrenci için kazanımlara dikkat edilmiştir.
LYS-4 Sosyal Bilimler testi Sosyal Bilimleri testi, sözel tercih yapacak adayların gireceği sınavdır. Bu sene Sosyal Bilimler sınavına 376.560 başvuru oldu. Geçen sene sayı 343.131 idi. Sözel ağırlıklı puanla tercih yapacak adaylar için kontenjan sayısı 46 bin civarında. 2010 LYS sonuçlarına göre bu kontenjanlardan 4 bini boş kalmıştı. 2010 LYS Tarih soruları öğrencileri fazla zorlamadı. Sorular genel olarak tarih dersi müfredatına uygun soruldu. Sorularda ayrıntılı bilgi verilirken seçeneklerde çeldiriciler konulmamış. Bundan dolayı soruyu dikkatli okuyan öğrenciler rahatlıkla doğru seçeneğe ulaşabilmekteydi. Bu sene Tarih LYS soruları adına, çağdaş Türk ve dünya tarihi dersi yeni bir ders ve yaklaşık 15 soru geliyor. Bu yüzden bu ders seçici olacak. 2010 LYS Coğrafya-2 testindeki soruların tamamı M.E.B. ortaöğretimde okutulan coğrafya dersi konularına bağlı kalınarak sorulmuştu. 2010 LYS Felsefe grubu testinde ise psikolojiden gelen 10 soru tüm müfredatı tarayıcı nitelikteydi. Konu dağılımında öğrenme konusuna ağırlık verilmişti. Sözel öğrencilerin zorlandığı mantık soruları beklenilenin altında kolaydı.
LYS-5 Yabancı Dil testi Bu sene Yabancı Dil'den sınava başvuranların sayısı 41.516 kadar. Dilden kontenjan sayısı 17.800. Yerleşme oranının büyük olduğu dil alanında 2010 yılındaki sorular kısmen kolaydı.
Zaman
 
Üst