Salavat hatmi kaç taneden olur

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Salavat hatmi kaç taneden olur?
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Bu hatim, Hatim Hocası veya bir kişi kontrolünde okunabilir.

Tevhid Hatmi bir kişiyle de, çok kişiyle de yapılabilecek olan bir hatimdir. Tevhid hatmi; 70.000 (Yetmiş bin) adet Kelime-i Tevhid’in okunmasıdır.

Hatim memuru 700 fasulye veya taş hazırlar. Evvela neye okunuyorsa niyet eder. Bir, Fatiha Suresi ve üç ihlâs suresi okur ruhaniyete hediye eder. Sonra açıktan istiaze ve Besmele’yi çeker ve

فَاعْلَمْ اَنَّهُ لاۤ اِلـهَٰ اِلاَّ ٱللهُ

Okunarak zikir başlar. Ele alınan tesbihin her bir tanesi için “Lâ İlâhe İlla’llâh” لاۤ اِلٰهَ الاَّ ٱللهُ denir ve her tes­bih yüze tamamlandıktan sonra

“Lâ İlâhe İlla’llâh Muhammed-ür Rasûlüllah”

لاۤ اِلـهَٰ اِلاَّ ٱللهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ

Denir. Her fasulye için 100 Kelime-i Tevhit okunur.

Neticede 70.000 adet söylenmiş olur. Okuma bitiminde Aşr-ı Şerif ve Kur’an-ı Kerim’in hatim duası okunur.



Kelime-i Tevhid Hatmi Fazileti


“Bir kimse, kendisi veya başkası için yetmiş bin adet kelime-i tevhîd (kelime-i tayyibe) okursa, günahları afv olur.”

(Hadîs-i Şerîf-Makâmât-ı Mazhariyye)

“Hatm-i tehlîl yapıp, sevabını ölülerin ruhlarına hediye etmek çok faydalıdır.”

İmam Rabbânî Ahmed Farukî

Mazhâr-ı Cân-ı Cânân Hazretleri, bir kadının kabri yanına oturmuştu. Kabre yüzünü dönüp, hatırına başka bir şey getirmeyip; yalnız onu düşündü.

“Bu mezarda Cehennem ateşi var. Kadının imanlı olmasından şüphe ediyorum. Ruhuna, hatm-i tehlîl sevabı bağışlayacağım. İmanı varsa, afv olur” buyurdu. Hatm-i tehlil’in sevabını bağışladıktan sonra; “Elhamdülillah imanı varmış, kelime-i tayyibe tesirini gösterip azabtan kurtuldu” buyurdu.

Abdullah-ı Dehlevî kuddise sırruhu’l-azîz

Şeyhülislâm Kemalpaşazade kuddise sırruhu’l-azîzin (d.1468-h.y.t. 15 Nisan 1534) vasiyetnâmesi bize Hakk’a yürüyen bir müslümana yapılması gereken son vazifeyi ve 70 bin kelime-i tevhid’in gerekli olduğunu açıklayan çok güzel bir örnektir.

Bismillahirrahmanirrahim

el-Hamdülillahi Rabbi’l-âlemîn, ve’s-salâtü ve’s-selâ-mü alâ seyyidinâ Muhammedin ve âlini ve sahbihi ecmaîn.

Haza mâ evsâ bihi Ahmed b.Süleyman b. Kemal evsâ ve hüve yeşhedü en lâ İlâhe İlla’llâh ve enne Muhammeden abdühü ve rasûlüh. Ve enne’s-sâate âtiyetün lâ raybe fihâ ve ennallahe yeb’asü men fi’1-kubûr.

Bismillahirrahmanirrahim

Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah Teâlâ’yadır. Salat ve selam Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashabının (radiyallâhü anhüm) hepsine olsun

Bu vasiyet Ahmed b.Süleyman b. Kemal’in vasiyetidir. O şehadet eder ve derki;

Eşhedü en lâ ilahe illallah ve enne Muhammeden abdühü ve rasûlüh.

“Kıyamet vakti de gelecektir; bunda şüphe yoktur. Ve Allah Teâlâ kabirlerdeki kimseleri diriltip kaldıracaktır.” (Hac,7)

Sonra, vasiyet ederim ki, hastalandığımda sünnet üzere kıbleye teveccüh ettireler. Bir kimse yanımda te’ennî ile ve tefekkür ile Kur’an-ı Kerim okuya ve kelime-i şehadeti tekrar edeler. Ruhum kabz olunca ondört ki­mse tesbih çevirip yetmiş bin kerre lâ ilahe illa’llah söyleyip sevabını bana bağışlayalar. Ol kimselere bin akça sadaka vereler. Ve dahi salihlerden hiç cenaze yıkamamış bir kimse benim cenazemi yuya. Dahi yunarken su salâsın etmeyeler. Ve her camide sala verdirmeyeler, Sultan Muhammed Camii’nde sala verdirmek kifayet ider. Ve dahi yunurken cehr ile zikretmeyeler. Ve iş tamamlanınca şöhret etmeyip sünnet üzre olmayanı terk edüp dervişane götüreler. Kabrim müslimîn kabristanında yol üzerinde bir yüksekçe bir yerde kazalar, üzerin yüksek yapmayalar, alâmet için yonulmadık taş dikeler. Defnolduğumda üzerimde cüz okutmayalar, az bir aşır Kur’an-ı Kerim olur. (hiç okumayalar) Ve kurban itmeyeler, fu­karaya akçe dağıtalar. Ve salihlerden bazı kimselere bir miktar akçe vereler, onlar varıp halvetlerinde hatm-i Kur’ân-ı şerif ideler. Ve yedi güne değin ruhum içün yemek pişireler. Ve yedi gün kabirde bekleyip dua ve tesbih ideler, bu kişilere on bin akçe harcıyalar. Ve hac içün dahi beş bin akçe vasiyet ettim, bir kimseye verip hac ettireler. Vasiyetümi kabul edip yerine getireler. [1]
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
اللهم صلى على سيدنا محمد و على آل سيدنا محمد

Allahumme Salli Ala Seyyidina Muhammedin Ve Ala Ali Seyyidina Muhammed

Salavat Hatmi adedi 1000 tanedir .
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Ben salavat hatmi diye bişey duymadım.Bence bu tabir yanlış olmuş.Çünkü Kuranı kerimin tamamını okuyunca hatim olur.Zikirlerde bu kullanılır mı?Sonuçta delali hayratın tamamını okusak bile daha bunun dışındada salavatlar var.Bu yüzden salavat hatmi diye bişey söz konusu olamaz.Gücünün yettiği kadar okumak daha iyidir.(kişisel görüşümdür)

Günlük salavatı şerife sayısı bile belli değildir.Kayıtlarda yoktur.

Günde en az ne kadar salavat-ı şerife getirmemiz gerekir?



Aşağıdaki hadis gayet açık.

2. Amr İbnu Rabi'a radiyallahu anh anlatıyor: "Rasulullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

"Bana salâvat okuyan bir mü'min yoktur ki, ona melekler rahmet duası etmemiş olsun. Bu, bana salâvat okuduğu müddetçe devam eder. Öyleyse kul bunu, ister az ister çok yapsın!"
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Hatimlerin adedi vardır nasılki kıldığımız namazların rekatların sayısı adedı varsa hatimlerinde adedi vardır. Akşam namazını 10 rekat kılmıyorsak 5 rekat kılıyorsak adetlenmişse veya da kapının anahtarı hepsi farklı farklı yalnız kapıyı acan anahtar 1 tanedır o anahtarında dişlerinden biri eksik olsa kapı açılır mı açılmaz mı buda benim görüşüm
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
“Bir kimse, kendisi veya başkası için yetmiş bin adet kelime-i tevhîd (kelime-i tayyibe) okursa, günahları afv olur.”

(Hadîs-i Şerîf-Makâmât-ı Mazhariyye)

yazılan hadisleri iyi okuyalım ... Arastırdıgımız kaynak sahih mi değil mi anlayalım lutfen kaynak olarak bakacagımız yer ilk internet değildir Kitaplardır
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Ben salavat hakkında yazdım cevabımı üsteki başlıkta zaten "Salavat hatmi kaç taneden olur" yazıyor.Eklediniz hadis kelime-i tevhîd hakkında .
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Tek bir pencereden neden bakıyorsunuz ki olaya hatım sonucta adetli
neyse bu konu uzar gider ben görüşümü söyledim tevhid hatminide örnek verdim üzerinize alınmanıza gerek yok size karsı yazmadım yanlış anlalamaya ve anlaşılmaya mahal verecek bir durum yok ortada
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Sadece daha önce bunu duymadığımı yazdım "illâ yoktur"gibi bir iddiam olmadı...Benim duymamış olmam olmadığı anlamına gelmez.Hiç bir şeye de alınmadım zaten.Nereden o kanıya vardınız anlamadım?
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
"Bana salâvat okuyan bir mü'min yoktur ki, ona melekler rahmet duası etmemiş olsun. Bu, bana salâvat okuduğu müddetçe devam eder. Öyleyse kul bunu, ister az ister çok yapsın!"

Salavatı şerife sayısı hakkında araştırdım ben bulamadım hadisde anlaşılır bir hadistir.
70.000 tevhid konusu ayrı bir konudur.Hatim hakkında konuşuyorsak kuranı kerimi tamamını okursan hatim olur.

Kelime anlamı
hatim;
1 .
kur'an'ın tamamını okuma.
2 . eski dilsona erdirme, bitirme.

Bir romanı okusak hatim ettim denir mi bilmiyorum?
Fakat bir sona ulaşma var.Bunuda salavatta düşünürsek delali hayratta 500 küsür salavat var bunları bitirsek bile hala birçok salavatı şerifelere kalır sona ermez.Kuranı kerim ise ayet sayısı bellidir.Bittiğinde bitmiştir.
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Buradaki "hatim" ibaresinden maksat,70.000 kelime-i tevhid okuyana Kur'ân-ı Kerîm'i hatmetmiş gibi sevap verilir anlamındadır.
 
Üst