Sabah namazının sünneti ve farzını kıldıktan sonra herhangi bir vaktin kaza namazı kılınır mı

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Sabah namazının sünneti ve farzını kıldıktan sonra herhangi bir vaktin kaza namazı kılınır mı...
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Kaza namazlarını kılarken, her namaz için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmez. Yani "yatsı namazının kazası yatsı vaktinde kılınır" diye bir sınır yoktur; istediğiniz zamanda kılınabilir. Yatsının kazasını öğle namazından sonra kılmanızda bir sakınca yoktur.

Fakat kerahet dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir.

Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk. önceye kadar ve Güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dk. kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir. Bunların dışındaki bütün zamanlarda kaza namazı kılnabilir.

Kerâhat vakti, güneşin doğuş, batış ve tam tepede bulunduğu vakte denir. İslam dinine göre kerâhet vakitlerinde namaz kılınması mekruh tur.

Kerâhat vakitleri:

Güneş doğduktan sonraki 32 dakika (içinde),
Güneş tam zevâl vaktinde iken, yani öğle namazından evvelki 15-20 dakika (içinde),
Güneş batarken, yani akşam namazından evvelki 45 dakika (içinde).

'Kerâhat vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınmamış ise güneş batarken de kılınır. Bu üç vakitte; kazaya kalmış farz namazlar, vâcip namazlar, kerâhet vaktinden önce hazırlanmış cenazenin namazı kılınmaz. Yine önceden okunmuş bir secde âyetinden dolayı tilâvet secdesi de yapılmaz. Aksi takdirde iâdeleri lâzımdır. Bu üç vakitte nâfile namaz da kılınmaz, fakat kılındığı takdirde iâdesi gerekmez. Kerâhet vakitlerinde Kur'ân okuyup, zikir yapmak ise câizdir.
Sabah namazı vakti girdikten sonra, (sabah namazının sünneti hariç) güneş doğana kadar, ikindi namazı kılındıktan sonra güneş batana kadar nâfile namaz kılmak mekruhtur.
 
Üst