Rüya çeşitleri

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Sabah uyandığımızda belki de ilk yaptığımız şeylerden biri,gördüğümüz ,ayrıntılarını seçemediğimiz ve belki de çoğu kısmını hatırlamadığımız rüyalarımız.Bazıları öyle etkiler ve öyle merakımızı celbeder ki,ne kadar meşgul olursak olalım, bu meşguliyet , rüyamızın sık sık hatırımıza gelip hafızamızı zorlamamıza engel olamaz.İnsanın rüyalarından bu kadar etkilenmesinin sebebi,rüya vasıtasıyla bizim, ikaz veya ihtar edilebileceğimiz veya müjdeli olayların habercisi olma olasılığı mı?Bunların net bir cevabını bulmak mümkün gibi gözükmese de,en sağlam ve güvenilir kaynağımız olan ayet ve hadislerin bu konudaki tespitlerini esas almak yerinde olur.Meselâ bir Hadis-i Şerîf'te Efendimiz (s.a.v):
"Rüya üçdür. Allah tarafından olup müjde veren salih rüya, üzüntü verip şeytandan gelen rüya ve insanın kendi kendine bir şeyler söyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen rüya." buyurmuştur.
Şimdi kısaca bahsi geçen rüya türlerine bir göz atalım.


YAŞANILAN RÜYALAR


Gün içerisinde yaşadıklarımız etkisiyle gördüğümüz rüyalar:
Bizi çok etkileyen , üzerinde çok düşündüğümüz, o konu ile gündüz haşır-neşir olduğumuz, çok merak ettiğimiz konular hakkında gece gördüğümüz rüyalar. Bunların bir kısmı yorumlanmaya değer olsada bir kısmı sadece evham ve kuruntudan ibarettir.

ŞEYTANİ RÜYALAR

Net olmayan, karma karışık ve seçilmesi zor olan,
bir konudan diğer konuya geçen, sadece korku yüklü olan, sarhoşken ve kendini bilmeden görülen rüyalar gibi.
Şeytan tarafından insanı korkutmak için görülen rüyadır. Şeytani rüyalar yalan rüyalardır.

DOĞRU RÜYALAR(Rahmânî rüyalar)

İnsanlara bir mesaj vermek için doğruca gösterilmiş, yorumu yapılması gereken, ibret ve ders alınması, iyi algılanması gereken rüyalar.

Rüyada her ne görülmüş olursa olsun, hayra yorulması, hiç olmazsa şer olarak yorumlanın kapısını kapatmak için başkalarına anlatılmaması ve istiâze yapılması tavsiye edilmiştir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst