Ölü Evinde Yemek Yemek Doğru mudur?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Halk arasında sıkça karşılaşılan cenazenin olduğu evde ya da defnedildiği yerde gelen misafirlere toplu halde ziyafetvari bir tarzda yemek yedirmek doğru mudur? Ölü evindeki yemeği cenaze sahiplerinin mi yoksa gelen misafirlerin mi hazırlaması doğrudur?

Ölünün akrabaları ve komşularının ölü evine yemek yapıp götürmesi müstehaptır.
Çünkü rivayet edildiğine göre,

"Cefar b. Ebu Talib (ra) öldürülünce, Hz. Peygamber (as) şöyle buyurdu:

"Caferin ailesine yemek yapıp götürün. Çünkü başlarına kendilerini meşgul edecek bir musibet gelmiştir."(Ebu Davud, Cenaiz, 25-26)

Komşular, yaptıkları yemekleri ölü ailesine yardımda bulunmak ve kalplerini kazanmak için gönderirler. Çünkü cenaze sahipleri musibetle, gelen gidenlerle meşguliyet sebebiyle yemek yapamamış olabilirler.

Bunun aksine ölü evinin gelen gidenlere yemek hazırlaması mekruhtur, bidattır, aslı esası yoktur. Çünkü böyle yapmakla ölü ailesinin sıkıntı ve kederi bir kat daha arttırılmış olur, meşguliyetlerine meşguliyet katılmış ve cahiliyye döneminin adetlerine benzetilmiş olur. Hele ölünün varisleri arasında ergenlik çağına girmeyen çocuklar varsa, böyle bir evde yemek hazırlayıp misafirlere ve ziyaretçilere takdim etmek haramdır.

Cerir b. Abdullah şöyle demiştir:

"Eğer yemek yapmaya ihtiyaç varsa caizdir. Çünkü ölü evine cenaze ve taziye için köylerden ve uzak yerlerden gelenler olur, ölü evinde gecelemeleri gerekirse, o takdirde yemek yapılıp yedirilebilir."

(bk. Prof. Dr. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi)


Sorularla İslamiyet
 
K

Kirmanci Rust

Ziyaretçi
Ölü öldükten sonra yemeği yeseler neolur yemeseler ne olur, haa yiyenler hayir dua ediyolarsa meftanın arkasindan o zaman yesinler bol.bol
 
A

acmi bu halk

Ziyaretçi
insanlar yemeklerini evlerinde yeseler ölü evine yemek yemeye gitmek de ne demek arkadaş? Hatta kendilrleri cenaze yakınları o gün üzüntülü diye onlar cenaze evine yemek götürmeliler bence.
 
Üst