Nargilenin zararları

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Gençlerin son yıllarda bir trend haline getirdikleri Nargile’nin zararları saymakla bitmiyor. İçerisindeki ağır metaller sebebiyle 1 nargilenin ortalama 4-5 paket sigarayla aynı oranda zehirlenmeye sebep olduğu tespit edildi. Nargile içenler hakkındaki istatistikler ise daha dikkat çekici. Nargile içerek nargilenin zararlarına maruz kalanların büyük bir bölümünün yaşları 18-21 arasında. Gençlerin büyük bir bölümü meyve aromalı nargileleri tercih ediyor. Bu gençlerin ise %90’ı bu zevkten vazgeçmek istemiyor. Yani nargilenin zararlarına rağmen, nargileyi bırakmak istemiyor


Nargile’nin bu kadar zararlı olmasının sebebi içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması. Sigarada 30-80 ng kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6870 ng.
Yine bir başka örnek; sigara dumanında 45-125 ng arsenik varken, nargilenin zararlarının baş sebebi olan arsenik, nargilede 165ng.


Bu maddelerin neredeyse tamamı toprak üzerinden tütüne geçerek gençlerimizin zarar görmesine sebep olan maddeler. Ve bu maddelerin tamamı “zehir”. Nargile içerken gençlerin farklı yöntemlerle güvende olduklarını düşündükleri tespit edildi. Özellikle içerisindeki şişede duran suyun zamanla renk değiştirmesi, gençlerin zehrin suda kaldığına inanmasına sebep oluyor. Tıpkı filtreli sigaradaki durum gibi.


Diğer yandan Nargile kafelerin şaşalı bir ortamda dekore edilerek gençleri cezp etmesi de acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Nargile kafeleri en çok ziyaret edenler arasında üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri yer alıyor. 18 yaşın altında olmalarına rağmen bu kafelere gelip nargile dumanının zararlarına maruz kalan genç nesiller, ileride kendilerini bekleyen Akciğer kanseri, Kronik bronşit, zatürree, solunum yolu enfeksiyonları ve kalp rahatsızlıklarından habersiz zehirlenmeye devam ediyor.01.01.2013 tarihinden itibaren kapalı ortamlarda nargile içilmesi, Türkiye’de yasaklanmıştır
 
Üst