Mümin'in Mümin Kardeşine Vazifesi

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
MÜMİN’İN MÜMİN KARDEŞİNE VAZİFESİ

Ebu Hüreyre r.a. Peygamber efendimizden şu Hadis’ i Şerifi

nakletmiştir:

< MÜSLÜMANIN MÜSLÜMAN ÜZERİNDEKİ HAKKI 6 DIR >.

1- Ona rastladıgı zaman selam vermesi,

2- Yemege davet ederse icabet etmesi,

3- Nasihat istediginde nasihat etmesi,

4- Aksırdıgı zaman YERHAMÜKALLAH demesi,

5- Hastalandıgında ziyaret etmesi,

6- Öldügü zamanda cenazesinde hazır bulunmasıdır.

Herşeyden evvel müslüman herkese karşı hürmetli olan,edep hudutlarının dışına çıkmayan insandır.Çünkü edep müslümanın vasfı mümeyyizidir.

Müslüman müslümana karşı tatlı dilli, güler yüzlü, samimi, halis ve muhlis ve açık kalpli olmalıdır.Allahü Teala güler yüzlü, iyi huylu kimseyi sever.

Müslüman hiç kimseye eliyle ve diliyle eziyet etmez.Çünkü müslüman diger müslümanların elinden ve dilinden selamet buldugu kimsedir.

Yine müslüman, başkasının kötülügüne karşı iyilik yapmalıdır.Bunu yapamazsa hiç olmazsa sabredip kötülükle karşılık vermemelidir.

Kendisine yapılan eziyetlere sabr etmeli, eziyet edenleride af etmelidir. Kendisine gelmeyene gitmeli, vermeyene vermelidir.

Küsmemeli, üç günden fazla dargın durmamalı, dargın olan müslümanların barışması için gayret etmeli,böylece İslam cemiyetinin parçalanmasına müsade etmemelidir.

Müslümanın kusurlarını araştırmamalı, görüp bildigi kusurlarını da örtüp gizlemelidir.Başkasının kusurunu degil de, kendi kusurunu görmeli, başkasına yaptıgı kötülügü, başkasının da kendisine yaptıgı iyiligi hiçbir zaman unutmamalıdır.

Müslüman, müslüman kardeşini arkasından müdafa etmeli, hakkındaki yalnış fikirleri düzeltmeli, meşru olan her durumda din kardeşinin yardımında olmalıdır.Çünkü müslüman din kardeşinin yardımında oldugu müddetçe Allah c.c.de onun yardımında olur.

Müslüman kardeşi hakkında su-i zanda bulunmamalı, onu töhmet altında bırakmamalı,onun hakkında nefret uyandırmamalı,uyandıranlara müsade etmemeli buna gücü yetmedigi takdirde o meclisi terk etmelidir.

Müslüman, her insanın mevkiine göre konuşmalıdır.Cahil ile ilmi mevzulara girmadigi gibi,Alim ile de onun ilmi mevkiine göre hareket edip konuşmalıdır.

Mevki, makam ve mal sahiblerini, mal ve mevkileri için degil Allah c.c. rızası ve müslüman kardeşlerimiz oldukları için sevmelidir.

Peygamberimiz s.a.v.< kim zengine malı için hürmet gösterirse dininin üçte ikisi gider> buyurmuşlardır

Bu güzel yazıyı bize gönderen degerli ŞERİFE ŞEVVAL KARDELEN hocamizdan Allah razı olsun, Sizlerinde dualarını bekleriz.
 
Üst